Såväl KBT som PDT har vetenskaplig evidens vid en rad diagnoser, men glappet mellan forskning och hur det ser ut i klinisk praktik är även i Tyskland problematiskt stort. Det berättade Falk Leichsenring, professor i psykoterapiforskning vid University of Giessen när han besökte Psykoterapimässan 2018.
Tyskland lyfts ofta fram som ett föregångsland ifråga om möjligheten att erbjuda långa psykoterapeutiska interventioner, både när det handlar om KBT och PDT. En KBT-behandling i Tyskland sträcker sig i genomsnitt över 50 sessioner, berättade psykologen och professorn Falk Leichsenring då han besökte Psykoterapimässan 2018 i Älvsjö utanför Stockholm.
Men det finns ofta ett stort glapp mellan det som går att visa i forskning och det som erbjuds patienter.
-Försäkringsbolag ersätter patienter för att få långa behandlingar, och ungefär hälften av alla tyska patienter genomgår PDT och hälften KBT. Såtillvida är situationen mycket bra i Tyskland. Men då det kommer till forskning är det mycket svårt att få finansiering till långa behandlingsstudier, framför allt gällande PDT-forskning, berättade han.
Tyska forskningsfinansiärer vill ogärna öppet redogöra för hur finansieringen ser ut, förklarade Falk Leichsenring, men situationen är likartad i en stor del av Europa.
-Ta exempelvis Storbritannien. Mellan 2008 och 2013 fick PDT-forskningen i Storbritannien 1,5 miljoner brittiska pund, KBT-forskningen fick 30 miljoner pund. Det är 20 gånger så mycket som det PDT-forskningen fick.
Även om tyska finansiärer inte vill uppge exakta siffror på hur anslag fördelas så menar Falk Leichsenring att deras argument talar sitt tydliga språk.
-Argumenten är ofta att den PDT-forskning vi söker pengar för inte behövs eftersom vi har vetenskapligt stöd för KBT, och jag fick själv nyligen avslag på en ansökan gällande den gren i studien som gällde långtids-PDT.
I klinisk praktik erbjuds dock ofta långtidsbehandlingar. Det gäller även för KBT.
-Men de vetenskapliga data vi har för både KBT och PDT är som regel för kortare behandlingstider. Därför finns det ett stort glapp mellan klinisk praktik och forskning, och den kliniska praktiken är många gånger inte evidensbaserad. Det är ett stort problem, sa Falk Leichsenring.
Under seminariet presenterade Falk Leichsenring bland annat en metaanalys från 2017 som inkluderade 23 RCT-studier med totalt drygt 2 700 patienter. Den visar att PDT är lika effektiv som KBT vid en rad diagnoser, så som depression, ångestsyndrom, PTSD och missbruksproblematik. Studien Psychodynamic Therapy: As Efficacious as Other Empirically Supported Treatments? A Meta-Analysis Testing Equivalence of Outcomes är publicerad i The American Journal of Psychiatry (2017:174;943-53).