Den psykiska ohälsan är ett hett område i valrörelsen. Psykologtidningen lät partierna svara på frågor som psykologer värderar högt.
1. Vad ska ni göra för att alla vårdcentraler får tillgång till psykolog?
2. Hur ser ni på en statligt reglerad och finansierad specialistutbildning för psykologer?
3. Hur vill ni att psykologisk kompetens ska användas för att förebygga psykisk ohälsa bland barn och unga?
Socialdemokraterna
1. Regeringen har föreslagit en förstärkt vårdgaranti där alla legitimerade vårdprofessioner kan bidra till den första medicinska bedömningen inom primärvården, anpassat efter patientens behov. Här har psykologer en nyckelroll och det sätter ytterligare tryck på landstingen att anställa psykologer.
2. Delar av den satsning på vårdpersonal med två miljarder kronor årligen 2018–2021 skulle landstingen kunna använda för specialistutbildning av psykologer.
3. Elevhälsan behöver förstärkas och såväl vårdcentraler som exempelvis ungdomsmottagningar behöver psykologisk kompetens. Det är områden där regeringen i år satsar flera hundra miljoner kronor.
Miljöpartiet
1. Vi vill styra över resurser till vårdcentralerna så att de kan anställa bland annat psykologer och satsa på olika terapier och inte medikalisera patienterna i onödan. Det finns i dag inom primärvården en snedvridning mellan somatisk och psykiatrisk vård som är ohållbar.
2. Vi har inte tagit ställning till frågan.
3. Vi vill öka tidiga insatser från mödra- och barnavårdscentraler, socialtjänst och skola. Utsatta familjer, där risken för psykisk ohälsa är högre, ska alltid kunna erbjudas särskilt stöd och förebyggande insatser. Elevhälsan måste bli mer jämlik över landet och tillföras mer resurser. Vi tror att psykologresurser och ett psykologiskt perspektiv skulle behövas mer i förebyggande arbete.
Vänsterpartiet
1. Vi har i budgetförhandlingar sett till att ytterligare medel tillförs pågående satsningar på psykisk hälsa och det är angeläget att de riktas till både den första linjens vård i primärvården och den specialiserade psykiatrin.
2. Vi vill se en långsiktig plan för utbildning och kompetens för alla vård-yrken.
3. Vi har i budgetförhandlingar sett till att landstingen får 142 miljoner kronor per år 2018–2020 för ökad tillgänglighet i barnhälsovården för grupper som har sämre följsamhet till vårdprogram, och genomfört en satsning för att stärka socialtjänstens insatser till barn och unga. Primärvårdens kapacitet och kompetens att behandla barn och unga med psykisk ohälsa behöver höjas.
Moderaterna
1. En omfattande nationell primärvårdsreform, som ska säkra tillgången på läkare, och därefter andra centrala yrkesgrupper, såsom psykologer.
2. Vi har för närvarande inga sådana förslag.
3. Vi föreslår en nationell strategi för att stärka psykiatrin, som innebär mer samarbete mellan psykiatrin, den somatiska vården, missbruks- och skolhälsovården och socialtjänsten, samt stimulerar till samarbete mellan psykiatrin och ideella sektorer, som idrotts-föreningar.
Centerpartiet
1. Det är inte realistiskt att utbilda tillräckligt med psykologer för att möta det växande behovet. Människor med lättare psykiska besvär behöver inte alltid en specialist, utan kan bli hjälpta av enklare samtalsstöd. Vi vill att fler inom vården utbildas och får den kompetensen. Dessa ska verka under handledning av psykologer.
2. Vi tror att man skulle behöva titta på hur staten kan ta ett större ansvar för att samordna specialistutbildningarna för all personal inom hälso- och sjukvården.
3. Vi vill satsa på kortare köer inom Bup genom att ge pengar till landsting som erbjuder hjälp i tid. Det måste bli enklare att få hjälp genom elevhälsan. Det måste till exempel bli enklare att få hjälp i skolan genom elevhälsan. För att det ska bli möjligt kan det, utöver kuratorer, finnas studiepedagoger som exempelvis har beteendevetarutbildning. Dessa kan både stötta eleverna i deras studier och vara ett samtalsstöd.
Liberalerna
1. Alla vårdcentraler behöver kunna erbjuda psykologisk kompetens – på den egna vårdcentralen eller genom nära samverkan.
2. Vi bedömer att dagens system fungerar väl och att utbildningen håller hög kvalitet.
3. Genom att stärka elev-hälsans, ungdomsmottagningarnas och primärvårdens förmåga att förebygga och behandla psykisk ohälsa. I detta har psykologer en viktig roll att spela.
Kristdemokraterna
1. Den akuta bristen på psykologer är det viktigt att huvudmannen erbjuder attraktiva arbetsvillkor. Att behandlingsformer som internetpsykiatrin blir tillgänglig i hela landet är avgörande för att öka tillgängligheten av psykologer.
2. Vi är positiva till specialistutbildning på deltid i kombination med fortsatt yrkesverksamhet.
3. Genom föräldrabaserade interventioner och genom att utbilda de som i vardagen möter barn och unga för att bättre lära sig se tecken på när en psykolog behövs. Vi anser att ansvaret för elevhälsan ska ligga inom den ordinarie barn- och ungdomshälsovården. Den psykologiska kompetensen kan användas mer effektivt samtidigt som vården hålls ihop och ingen hamnar mellan stolarna.
Sverigedemokraterna
1. Vi vill flytta över specialister till vårdcentralerna och det gäller även psykologer.
2. Vi har inte tagit ställning till frågan.
3. För att möta det ökade behovet behövs en utveckling och förstärkning av Bup, samt fler vårdplatser. Vi vill även öka anslagen till Bup. Dessutom vill vi införa åtgärder för ett lugnare klassrumsklimat som till exempel jourklasser. Därutöver vill vi ha ämnes-betyg i stället för kursbetyg, vilket kommer att minska stressen för barnen.