Medlemmar inom Psykologförbundet ville skrota begreppet psykoterapi och bara använda begreppet psykologisk behandling. Efter ett halvårs utredande har Psykologförbundet kommit fram till att båda behövs.
Martin Björklind, du har utrett vad begreppen står för. Vad är egentligen skillnaden mellan psykoterapi och psykologisk behandling?
-Psykologisk behandling är ett samlingsbegrepp för alla metoder som syftar till att främja hälsa och motverka ohälsa och som bygger på psykologin. Psykoterapi är en form av systematisk och metodstyrd psykologisk behandling som syftar till psykologisk förändring.
I så fall ägnar sig väl massor av yrkesgrupper åt psykologisk behandling?
–Absolut. Sjuksköterskor, läkare, fysioterapeuter och kuratorer är exempel på några yrkesgrupper som ägnar sig åt moment av psykologisk behandling, men psykologer står för både den breda och fördjupade kunskapen. Psykologer kan till exempel övervaka och utveckla den psykologiska behandlingen i en verksamhet där flera professioner arbetar tillsammans.
Och detta tog ett halvår att komma fram till?
– Ja, i november 2017 började förbundsstyrelsen att arbeta med kongressens beslut att utreda vad specialistinriktningen ska kallas, samt vad begreppen står för och om vi skulle fortsätta använda båda eller undvika begreppet psykoterapi. ”
Var det svårt att gå i mål?
-Jag har faktiskt aldrig varit med om att ett dokument har knådats så mycket. Om vi pratar antalet arbetade timmar per mening, då är det rekord. Utredningen blev väldigt omfattande, vi pratade med erfarna kliniker och vetenskapliga rådgivare, såväl inom som utanför förbundet.
Varför är frågan så känslig?
-För att det är så många professioner som ägnar sig åt psykologisk behandling, då blir det knepigt. Dessutom har det varit delvis splittrat inom vår egen kår. En del psykologer är även legitimerade psykoterapeuter och identifierar sig som psykoterapeuter.
Samtidigt finns det krafter som vill skrota begreppet psykoterapi?
-Jo, uppfattningen finns att vi borde distansera oss från begreppet psykoterapi, eftersom man ser det som att psykologer har en annan sorts kompetens.
Men båda begreppen behövs alltså?
-Ja. Internationellt sett lär inte termen psykoterapi försvinna. Och psykoterapi är ju psykologisk behandling, semantiskt sett. Psykologer har idag inte ensamrätt på begreppet psykologisk behandling, lika lite som psykoterapeuter idag har ensamrätt på begreppet psykoterapi. Därför tror vi inte att användandet av enbart den ena termen leder till att tydliggöra psykologrollen. Vi tror snarare att det är bättre med fler, inte färre, begrepp, för att visa på mångfalden i psykologens verksamhetsfält. Men det är jättebra att medlemmarna har olika uppfattningar i sådana frågor, det stärker oss.
Vad är nyttan med ert dokument?
-Vi kan till exempel få arbetsgivare och politiker att tydligare förstå hårdvalutan i vad psykologer kan och gör.
Vilka reaktioner har ni fått?
-Inte så många ännu, men SSR har hört av sig och vill att vi tittar på detta tillsammans. Vi får se vad det leder till, men vi är eniga med SSR om att psykologisk behandling är ett samlingsbegrepp och att psykoterapier är konkreta exempel på psykologisk behandling.
Fotnot: Martin Björklind är professionsstrateg på Psykologförbundet. Han är både legitimerad psykolog och psykoterapeut. Läs utredningen här.