Psykologförbundet anser att fasthållningar av barn och unga är livsfarliga och ska förbjudas.
”På flera platser i landet har tvångsåtgärder gått att få bort helt”, skriver Psykologförbundet i sitt remissvar.
FN:s barnrättskommitté riktade under 2015 skarp kritik mot användningen av bältesläggning och isolering inom barn- och ungdomspsykiatrin och uppmanade Sverige att omedelbart förbjuda dessa tvångsåtgärder.
Regeringen tillsatte en utredning som kommit med förslag för att minska behovet av tvångsåtgärder.
Men Psykologförbundet är kritiskt i sitt remissvar när det gäller fasthållningar och annan rörelsebegränsning som tvångsåtgärd vid heldygnsvård av barn och ungdomar och skriver:
”Den vetenskapliga kunskapen visar att fasthållningar kan ge fatala följder och är livsfarliga, både rörande barn och vuxna, med ett stort antal väldokumenterade dödsfall.”
Kristina Taylor, ordförande i Psykologförbundet etikråd, anser att metoder som tillåts användas, har en tendens att överanvändas i relation till intentionen.
-Om fasthållning och andra tvångsåtgärder förbjuds ökar incitamentet för verksamheter att utveckla och implementera andra metoder, säger hon till Psykologtidningen.
Psykologförbundet hänvisar i sitt remissvar till barnpsykiatrin i Värmland, där det inte förekommit tvångsåtgärder på flera år.
Vårdförbundet anser däremot i sitt remissvar att det kan finnas situationer där det i extrema undantagsfall kan anses vara nödvändigt med bältesläggning.
Läkarförbundet skriver i sitt remissvar att tvångsåtgärder bör minimeras men att möjligheten ändå bör kvarstå.