Psykologen ansåg att journalerna där han ansågs lida av vanföreställningar var fabricerade.
Men förvaltningsrätten går på samma linje som Inspektionen för vård och omsorg – legitimationen återkallas.
Flera patienter kände sig hotade av psykologen och anmälde honom till polisen. Psykologen sjukskrev sig då och fick kontakt med öppenvården, men avbröt kontakten efter förslag om medicinering.
När psykologen ville återgå i arbete valde arbetsgivaren att stänga av honom med hänsyn till patientsäkerheten. En kort tid därefter beslutades om psykiatrisk tvångsvård.
Den behandlande läkaren satte diagnosen kroniskt vanföreställningssyndrom men övervägde också om det kunde röra sig om en schizofreniutveckling.
Ivo förklarade i domstolen att myndigheten hade fått in ett ”ganska stort antal mejl” från psykologen med innehållet att han är utsatt för förföljelse, angrepp och påverkan från olika håll och personer. Att psykologen övergått till behandling inom öppenvården påverkade inte bedömningen.
Psykologen måste kunna visa på en ”lång tid med stabil frihet från sjukdom och sjukdomssymtom för att han ska kunna utöva psykologyrket tillfredsställande” ansåg Ivo och anförde att legitimationen skulle återkallas.
Psykologen hävdade i domstolen att han är en duktig psykolog samt att läkarna fabricerat och vinklat journalerna för att passa in på diagnoserna.
Domstolen gick helt på Ivo:s linje och avslog psykologens överklagande.