220 miljoner kronor ska under 2018 gå till en helt ny satsning för att stärka primärvårdens insatser mot psykisk ohälsa. Det är en del av överenskommelsen mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting för psykiatrin 2018 och som totalt innefattar drygt 1,4 miljarder kronor.
Den psykiska ohälsan ökar och är den vanligaste orsaken till sjukskrivningar. Därför har regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting nu kommit överens om att förstärka insatserna inom området psykisk hälsa under 2018.
I överenskommelsen ingår tre nya områden: 220 miljoner kronor i en särskild satsning för att stärka primärvårdens insatser mot psykisk ohälsa i alla åldrar, 40 miljoner kronor för att förbättra tillgången till hjälp för att motverka psykisk ohälsa hos barn och ungdomar i gruppen asylsökande och nyanlända, samt 24 miljoner kronor för att stimulera samordning och nya initiativ för att öka brukarmedverkan i kommuner och landsting.
Även sedan tidigare påbörjade satsningar förstärks. För utvecklingsinsatser inom landsting och regioner satsas 350 miljoner kronor, vilket är 100 miljoner mer än 2017. Lika stor är ökningen, och totalsumman, som fördelas till kommunerna för utvecklingsinsatser inom området psykisk hälsa.

För att ”stimulera och rusta initiativ för barn och unga med psykisk ohälsa” satsar regeringen 250 miljoner kronor, 100 miljoner mer än 2017. Det är medel som ska gå till att öka tillgängligheten och förstärka stöd och behandling för barn och unga och första linjens vård för psykisk ohälsa. Under 2018 ska även 130 miljoner kronor går till att förstärka ungdomsmottagningarnas arbete med psykisk hälsa.
-Sjukvården måste bli bättre på att möta människor som lider av psykisk ohälsa och därför höjer vi nu ambitionen kraftigt, säger socialminister Annika Strandhäll i en kommentar till överenskommelsen.