Att ha PMS/PMDS är inget skämt. För många är det på blodigt allvar. Men trots att miljoner människor i fertil ålder lider av problematiken tas den inte på allvar. Okunskapen är stor, även inom vården. Det vill psykologerna Ulrike Braun och Susanna Johansson, aktuella med boken PMS! Få hjälp med KBT (Lind & Co, 2018), nu ändra på.
– Vi vill ta bort skammen och sticka hål på alla fördomar och myter som finns, och i stället sprida kunskap och handfasta tips och övningar så att alla med PMS får rätt vård, stöd och behandling, säger Ulrike Braun.
Idén att lyfta ämnet har funnits länge. Redan på psykologprogrammet ville Ulrike Braun skriva en magisteruppsats om PMS, men det saknades handledare med tillräcklig kunskap i ämnet. Ämnet fanns heller inte i kursplanen.
– Vi tyckte att det var anmärkningsvärt att ett så stort fält inte fanns med på psykologprogrammet, säger Ulrike Braun, som inte släppt tanken på att forska om PMS.
Deras gemensamma intresse för kvinnors hälsa och livsvillkor blev början på denna bok. Under arbetet upptäckte de att ingenting hänt. PMS är fortfarande ett ämne omgärdat av myter och fördomar – trots att så många drabbas. Enligt forskning har var tredje person i fertil ålder PMS, och var tjugonde PMDS, som är den allvarligare formen.
– Det är väldigt mycket tid i ett människoliv. Om man har svår PMS två veckor i månaden så innebär det ångest och nedstämdhet halva ens fertila liv, säger Ulrike Braun.
Dessutom finns risk för feldiagnostisering och felaktig behandling. Många som söker vård för nedstämdhet, depression och ångest är själva inte medvetna om att det är cykliskt.
– Långt ifrån alla tänker på att deras humörsvängningar är cykliska. Det är därför så viktigt att hjälpa patienten att kartlägga om symtomen kan hänga samman med menstruationscykeln, säger Ulrike Braun.
Först kartlägga. Sedan hitta och lära sig strategier. Boken erbjuder flera fallexempel och många handfasta tips och övningar, baserade på KBT och ACT.
– KBT tar inte bort symtomen; PMS är ett hormonellt tillstånd. Men symtomen kan lindras och livet bli lite mer lätthanterligt under dessa perioder.
Även anhöriga erbjuds olika förhållningssätt och strategier. Barnen har fått ett eget kapitel.
– Vi vill normalisera PMS. Ta bort skammen som många känner. Du är inte galen, inte dum i huvudet. Du har en hormonkänslighet, på samma sätt som en allergiker är känslig mot vissa ämnen, är du känslig mot att bryta ner vissa hormon i kroppen.
Boken PMS! Få hjälp med KBT (Lind & Co, 2018) av Ulrike Braun och Susanna Johansson.