Psykologisk forskning ligger till stor del bakom årets ekonomipris till Alfred Nobels minne. De upptäckter pristagaren Richard Thaler belönas för har dessutom till stor del gjorts i samarbete med psykologen och ekonomipristagaren 2002, Daniel Kahneman. Det gäller inte minst forskningen kring vår känsla för rättvisa.
Richard Thaler är professor i beteendevetenskap och ekonomi vid University of Chicago Booth School of Business, USA. Han har tidigare berättat att en av hans
stora inspiratörer har varit Daniel Kahneman, psykolog och ekonomipristagare 2002. Och en stor del av de upptäckter som Richard Thaler nu belönas för har gjorts i samarbete med Daniel Kahneman, berättar Peter Gärdenfors, professor i kognitionsvetenskap vid Lunds universitet och ledamot i kommittén för ekonomipriset vid Kungliga Vetenskapsakademien.
-Inom området sociala preferenser har Thalers forskning om rättvisa varit mycket inflytelserik och är en modell som använts på många sätt. Det gäller bland annat i debatten om organdonation där vi i Sverige, som valt en modell där man själv aktivt väljer att vara donator medan man i exempelvis Spanien, där man är donator om man inte aktivt säger nej, har en betydligt större tillgång till organ, säger Peter Gärdenfors.
Tillsammans med Daniel Kahneman och ekonomiforskaren Jack Knetsch utvecklade Richard Thaler ett verktyg de kallar diktatorspelet och som används för att experimentellt mäta rättviseattityder. Verktyget har sedan använts i en mängd vetenskapliga studier i hela världen.
Thaler har även utvecklat teorin för så kallad mental bokföring för att förklara hur man förenklar finansiella beslut genom att skapa separata konton i sitt medvetande och baserar varje beslut på dess effekt inom ett av dessa ”medvetandekonton” i stället för effekten på en hel förmögenhet. Han har även studerat bristande självkontroll och hur man kan analysera självkontrollsproblem inom ramen för det som kallas planner-doer-modell. En liknande modell används i dag inom psykologi och neurovetenskap för att beskriva spänningen mellan långsiktig planering och kortsiktigt handlande.
Richard Thalers bidrag har byggt en bro mellan ekonomiska och psykologiska analyser av beslutsfattande, skriver Kungliga Vetenskapsakademien i sin motivering. Prissumman är i år 9 miljoner kronor.