Kanske är det i skönlitteraturen och inte i självhjälpsböcker vi främst finner den tröst och förståelse vi behöver. Psykologtidningen spanar om biblioterapi, en terapiform på frammarsch och som till hösten för första gången ges som en akademisk kurs i Sverige.
Ett krossat hjärta. Nattsvart kris, ensamma nätter. Vi har alla varit där, och vill helst så snabbt som möjligt därifrån.
Men hur?
Självhjälpsböcker i all ära. Kanske är det ändå inom skönlitteraturen vi finner den tröst och förståelse vi så väl behöver? Får svar vi inte visste att vi sökte.
För hur märkligt det än kan tyckas så kan litterära verk om rivande ångest, borttappad livslust och bottenlös sorg lindra vår egen smärta och alienation.
Det finns fler som lider, kämpar, har det svårt.
Vi – jag – är inte ensam.
Dessutom. Om vi av olika skäl inte kan prata om vår egen sårbarhet och våra tillkortakommanden kan vi ju alltid samtala om romanpersonernas. Förklädd till en romankaraktär erbjuds vi unika möjligheter att samtala om det som sårar och försvårar i våra liv.
Med andra ord: biblioterapi.
Att läsandet har en läkande effekt på människors psykiska välbefinnande är ingen nyhet. Redan Aristoteles betraktade, i sin bok Om diktkonsten, skönlitteratur som ett läkemedel för själen. Ändå dröjde det närmare 2 000 år innan läsandet av skönlitteratur började användas som behandlingsmetod; då på traumatiserade soldater från första världskriget.
I dag diskuteras biblioterapi på alla kulturredaktioner – och i allt fler forskningskorridorer. Nya studier, såväl nationella som internationella, visar läsandets positiva effekt. Behandlingsmetoden används i allt fler länder. Så även i Sverige, som i höst startar den första kursen i biblioterapi, för psykologer och andra akademiker.
Biblioterapi läker inte allt och alla. Såklart. En roman kan inte ge tillbaka en förlorad livslust eller kärlek, inte ta bort sjukdomar och livskriser.
Men. Till skillnad från självhjälpsböcker, som ställer krav på förändring och aktiva åtgärder, erbjuder den ett läkande andrum, fjärran från det egna lidandet, utan krav på förändring – bara om vi själva vill, kan, förmår.
Och finast av allt: Med en roman vid din sängsida är du aldrig helt ensam.
Kajsa Heinemann
Biblioterapi
Utvecklades i USA, och är i dag en etablerad terapi. 2016 publicerade The Lancet ”Books do furnish a mind: the art and science of bibliotherapy” av Jonathan Bate och Andrew Schuman. Hösten 2017 startas för första gången i Sverige den första akademiska kursen, ”Det biblioterapeutiska arbetssättet” vid Ersta Sköndal Bräcke högskola.
Läs även: Jonas Mosskin: “Romanerna som förändrade min syn på livet”