Psykologen Jonas Mosskin arrangerar sedan 2009 tillsammans med psykologen Jenny Jägerfeld evenemanget ”Psykologer läser böcker” där de analyserar romaner ur ett psykologiskt perspektiv. Här ger han Psykologtidningens läsare några sommartips på titlar som haft en särskild betydelse för just honom.
Sofies värld
av Jostein Gaarder
(Norstedts, 1991)
”16 år blev jag golvad av det filosofiska och idéhistoriska äventyret där hela västerlandets tänkande förklarades enkelt och oupphörligt fascinerande. Jag läste på toaletten, när jag gick, när jag åt. I många år utgjorde den halva min allmänbildning. När jag inte förstod filosofin på universitetet, återvände jag till boken och kände mig smart igen.”
Det mest förbjudna
av Kerstin Thorvall
(Albert Bonnier förlag, 1976/2013)
”När jag var 20 år tipsade mamma mig om denna fantastiska bok om att vara medelålders sexuellt, glupsk kvinna. Jag förstod precis hur kåthet gör att man lämnar sina barn vind för våg. Så utmanande och nydanande. Psykisk skörhet skildras som både en tillgång och ett problem. Så komplext som livet ofta är.”
Min kamp 2
av Karl Ove Knausgård
(Norstedts, 2012)
”Vintern 2014 var jag föräldraledig. Jag vantrivdes, var i sorg och hade tappat hoppet som psykolog. Då fann jag tröst i Knausgårds skarpa iakttagelser om vardagen. Hans självutlämnande berättelse, hans hopplöst romantiska syn på allt och alla, blottade en manlighet i kris trängd av gamla och nya konventioner. Han skrev om mig, för mig och om många andra samtida män (och kvinnor).”