AKTUELLT. -Vi har fått ett regeringsuppdrag att göra två systematiska översiktsstudier om forskningsstödet för rättspsykiatrisk vård, säger projektledaren Alexandra Snellman på SBU. Myndigheten konstaterar efter en genomgång att det i dag är stora brister i det vetenskapliga stödet för rättspsykiatrins vårdinsatser.
Varje år överlämnas närmare 300 personer till den rättspsykiatriska vården. Efter Bergwallkommissionens slutbetänkande som kom 2015, i vilken rättspsykiatrins agerande i fallet Sture Bergwall/Thomas Quick granskades, fick SBU ett regeringsuppdrag att se om det finns ett tillförlitligt vetenskapligt stöd för rättspsykiatrins vårdinsatser.
Granskningen gäller effekter och biverkningar, och den prognostiska förmågan hos de instrument rättspsykiatrin använder. Kartläggningen har innefattat diagnostik, bedömningar, läkemedel, psykologiska interventioner, psykosociala insatser, rehabilitering, habilitering samt tvångsåtgärder.
Nu presenterar SBU resultatet, och i den framgår att det inte finns någon sammanställd forskning som är tillräckligt tillförlitlig. Totalt identifierade SBU fyra översikter som vid en kvalitetsbedömning ansågs ha medelhög kvalitet. Men ingen av dessa kunde besvara SBU:s frågeställningar, bland annat för att det är svårt att hitta internationella studier med liknande vård och patientgrupper som inom den svenska rättspsykiatrin.
-Vår lagstiftning gällande rättspsykiatrisk vård är förhållandevis ovanlig internationellt sett. I många internationella studier är populationen allt för blandad för att kunna inkluderas i en systematisk översikt för svenska förhållanden, säger Alexandra Snellman.
Men man kan inte säga att rättspsykiatrin helt saknar vetenskapligt stöd. Den använder i stort sett samma vårdinsatser som den övriga psykiatrin och för den finns ett flertal vetenskapliga studier.
-Men vår kartläggning handlade om just rättspsykiatri, därför tog dessa studier bort. Poängen med att undersöka rättspsykiatrin är att den är speciell på många sätt, så som att patienten frihetsberövas och vårdas enligt en tvångslag, säger Alexandra Snellman.
Med systematiska översiktsstudier vill SBU få fram resultat som är generaliserbara och då räcker det inte bara med enstaka RCT-studier eller kvantitativa studier som underlag.
-Nu har vid fått ett regeringsuppdrag att genomföra två egna studier på området; en om farmakologisk behandling samt en om psykologiska och psykosociala insatser inom rättspsykiatrin. Dessa ska redovisas sommaren 2018, säger Alexandra Snellman