AKTUELLT. – Det är viktigt att tillämpa kunskap från psykologisk forskning i samhället och medverka till att skapa bättre livsvillkor och en fungerande tillvaro för alla, säger psykologiprofessor Gunnel Backenroth, en av deltagarna i världskongressen i psykologi i Yokohama i Japan.
Gunnel Backenroth är professor i psykologi vid Stockholms universitet men sedan ett antal år tjänstledig för att arbeta som universitetslektor på Karolinska Institutet, där hon bland mycket annat varit programdirektor för psykoterapeutprogrammet. Hon har varit aktiv i många år i Psykologförbundet, bland annat som ordförande i Vetenskapliga Rådet under nio år och just nu med planeringen av specialistutbildningen som kommer att drivas på KI. Intresset för forskning har gått som en röd tråd i hennes yrkesliv och hon har gjort banbrytande insatser för att utarbeta psykologiskt stöd till döva och gravt hörselhandikappade.
Att delta i vetenskapliga konferenser är ett viktigt sätt att nätverka och att hålla sig uppdaterad om aktuell forskning, säger Gunnel Backenroth när vi träffas för en intervju under den hektiska konferensveckan i Yokohama:
– Jag har deltagit i många konferenser genom åren, men inte alltid så stora som denna med över 8 000 deltagare och 7 000 presentationer! Världsomspännande konferenser som ICP2016 ger en bra överblick över vad som är på gång runt om världen, det är viktigt både för yrkesverksamma och forskare.
Gunnel Backenroth är inbjuden att delta i symposiet ”Microcounseling All over the World – Basis for Counseling and Psychotherapeutic Interventions”.
– Symposiet har arrangerats av min japanska kollega och vän – den 85-åriga forskaren och psykologiprofessorn Machiko Fukuhara som varit banbrytande inom psykologin i Japan. Hon införde counseling psykologi i den japanska akademin och anpassade psykoterapeutiska tekniker utifrån japansk kultur. Hon var också den första som introducerade begreppet brain-based psychotherapy.
Gunnel Backenroths egen presentation anknyter till temat för världskongressen – hur psykologin kan medverka till en värld i harmoni.
– Det är viktigt att medverka till att psykologisk forskning bidrar till en bättre fungerande tillvaro för alla. Genom att vara aktiva i samhällsdebatten kan vi föra fram våra patienters behov och se inom vilka områden som vi behöver mer forskning. Både praktiskt verksamma psykologer och forskare har en viktig roll och vi behöver alla dra våra strån till stacken! säger Gunnel Backenroth.
Ett sätt för svenska psykologer att finansiera deltagande i vetenskapliga konferenser kan vara att söka medel från forskningsråden och från olika fonder, påpekar hon:
– Det har jag själv gjort vid flera tillfällen. Det har lett till forskningssamarbeten med kollegor i bland annat Japan, USA och Kanada.
Gunnel Backenroths presentation vid ICP har titeln: “Microcounseling for psychotherapeutic interventions – contribution of multicultural counseling views in harmony”. För abstract se:
onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ijop.12304/epdf