FACKLIGT. Totalt 34 motioner har inkommit till Sveriges Psykologförbunds kongress 2016, vilket är en mer än till kongressen 2013. Somliga motioner återkommer (begränsa utbildningsplatser, prioritera arbetsmiljön) men här finns också radikala förslag som krav på sex timmars arbetsdag och att förbundet ska vara aktiv i samhällsdebatten.
Arbetsmiljön är en viktig fråga för psykologer, som enligt Försäkringskassans statistik tillhör den arbetsgrupp som särskilt drabbas av arbetsrelaterad stress och psykisk ohälsa. Flera motioner handlar om just arbetsmiljön för psykologer. En föreslår att Psykologförbundet ska göra en översiktlig kartläggning arbetsgivarens förväntningar på anställda psykologer vad gäller antal patienter och utredningar per vecka – samt hur dessa har förändrats under de tre senaste decennierna. En annan motion föreslår sex timmars arbetsdag för psykologer, samt ”för alla som arbetar i Sverige”.
För att locka fler psykologer till att arbeta som chefer föreslår styrelsen inom Dalarnas läns landsting att förbundet ska organiserar chefsutbildningar som ger psykologer ökad kompetens inom ledarskap. Samma styrelse föreslår att Psykologförbundet i sina fackliga kurser har med praktiska moment i hur en förhandling vid konflikt kan se ut, samt tar fram en handbok i fackligt arbete och förhandling till medlemmar.
Studeranderådets styrelse har inkommit med flera motioner, varav en handlar om att förbundet ska verka för att höja kompetensen inom transkulturell psykologi för psykologer men också hos andra yrkesgrupper, samt upprätta ett nätverk i transkulturell psykologi. En annan handlar om att införa en studenthandläggare på kansliet, en tredje föreslår att förbundet ska ”undersöka hur väl utexaminerade psykologstudenter anser att utbildningen förberett dem för arbetslivet”. Och ytterligare en vill att förbundet arbetar för inrättandet av psykologassistentstjänster.
Några motioner berör organisationen. Babe Strömberg från Lund föreslår att kongressen ska fatta beslut om att ”…medel till lokal facklig verksamhet framöver även kan komma att utgå som ersättning för förlorad arbetsinkomst i syfte att lokalt förtroendevalda därmed kan beredas möjlighet att driva specifika, för förbundet, prioriterade frågor. Och Stefan Jern föreslår att kongressen fattar beslut om stadgeförändringar rörande medlemskapet i förbundet.
Utöver dessa finns bland de 34 motionerna även motioner om att förlänga specialistutbildningen, att kvalitetssäkra PTP-tjänstgöringen samt ett önskemål att Psykologförbundet ska vara mer aktiv i den aktuella samhällsdebatten.
Och en motion berör Psykologtidningen och handlar om tidningens självständighet i förhållande till förbundsstyrelsen; motionen föreslår att kongressen ”fastslår vikten av att ha en Psykologtidning som står otvetydigt fri i förhållande till förbundsledning, samt att kongressen ger förbundsstyrelsen i uppdrag att utan onödigt dröjsmål ta fram ett förslag som så långt som möjligt säkerställa denna ordning.”
Valet till kongressombud börjar 2 maj. Omröstningen sker via en webbenkät, som mejlas ut. Gå in på ”Dina sidor” för att se att din mejladress är korrekt så att du kan delta i omröstningen. Psykologförbundets kongress pågår 18-20 november 2016.
TEXT
Kajsa Heinemann