Vid förbundsstyrelsens sammanträde i juni presenterade utredaren Benny Johansson sitt förslag till ny organisation för Psykologförbundet.
– Det är en gedigen utredning som blir ett bra underlag till rådskonferensen i höst, säger FS-ledamoten Magnus Rydén.
Utredningen är gjord av Benny Johansson, konsult och tidigare förbundsdirektör i Civilekonomerna. Den bygger på intervjuer med fackliga förtroendevalda och tjänstemän i förbundet. Dessutom innehåller utredningen exempel på hur andra Sacoförbund organiserat sig och förslag till förändringar av förbundets organisation.
– Benny Johansson föreslår en förstärkning av professionsfrågorna som även syftar till öka det lokala fackliga engagemanget. Dessutom finns förslag på en tydligare koppling mellan yrkesföreningarna och förbundsstyrelsen, säger Magnus Rydén och fortsätter:
– Det är viktigt att komma ihåg att det är ett arbetsmaterial som vi ska arbeta vidare med och som ska presenteras på rådskonferensen i höst. Vi vill att besluten blir ordentligt förankrade i organisationen.
Det är flera utredningar på gång i förbundet. Undersökningen om psykologers arbetsmiljö ska vara färdig till kongressen 18-20 november 2016. Vissa delresultat är rapporterade, bland annat i Psykologtidningen nr 3/2015.
– Det är en mycket angelägen fråga för oss. Många medlemsärenden som kommer till våra ombudsmän är arbetsmiljörelaterade. Vi får signaler om att arbetsmiljön, framför allt inom landstingssektorn, har försämrats. Det handlar om ökade krav och ökad arbetsbelastning. Men mycket arbete återstår innan undersökningen är klar, säger Magnus Rydén.
En av de frågor som styrelsen arbetar med är ett handlingsprogram i villkorsfrågor. Tanken är att ta fram strategier för att kunna visa arbetsgivarna nyttan av specialistbefattningar för att kvaliteten på verksamheten ska kunna förbättras. Samtidigt blir det en möjlig väg för psykologer att få ökat inflytande och högre lön.
– Det är önskvärt att förbättra karriärvägarna, bland annat genom fler specialisttjänster. Vi behöver också formulera strategier för hur vi ska arbeta med frågorna lokalt och centralt, säger Magnus Rydén.
När det gäller specialistordningen pågår ett arbete med att ta fram ett förslag på hur man som specialist ska kunna vidmakthålla sin specialistkompetens.
– Vi har gett förbundsdirektören och kansliet i uppdrag att utreda ett förslag från Specialistrådet om en vidmakthållandeordning och bland annat titta på möjliga konsekvenser på lokal nivå.
I år fyller Psykologförbundet 60 år och jubileet uppmärksammas på olika sätt.
– Vi kommer att initiera en artikelserie med historiskt tema på förbundets hemsida. Vi har goda erfarenheter av boken Profession på väg, som kom på 1990-talet. Vi har många som är intresserade av att bidra och mycket av materialet är redan färdigt. Sedan har vi också beslutat att se om vi kan ta fram jubileumsbok till förbundets 65-årsjubileum, berättar Magnus Rydén.
Studeranderådet, SR, har signalerat att de gärna tar sig an uppdrag från FS. Nytt är att SR ska undersöka möjliga förutsättningar för mentorskap och att bidra med synpunkter på förbundets arbete för fler tjänster som psykologassistent.
Till Almedalsveckan i Visby i sommar planeras ett seminarium på temat ledarskap och psykisk hälsa med bland andra förbundsordförande Anders Wahlberg. För mer information om förbundets medverkan under Almedalsveckan se förbundets hemsida.
Magnus Rydén är anställd på Arbetsförmedlingen och är just nu utbildningsledare på personalavdelningen i Stockholm. Han gör sin tredje period som styrelseledamot:
– Arbetet i FS är stimulerande och givande både på det professionella och på det personliga planet. Mina hjärtefrågor är arbetsmiljöfrågor och psykologers karriärvägar.
TEXT
Carin Waldenström