4 frågor till Thomas Lindgren, rektor för Psykologförbundets specialistutbildning, som söker psykologer för uppdrag som referentgranskare av nya specialistarbeten
1. Var innebär uppdraget som referentgranskare?
– I Specialistutbildningen ingår att man ska författa ett skriftligt specialistarbete.
Referentgranskarens roll är att granska blivande specialisters specialistarbete när det gäller metodologisk kvalitet och relevans för inriktningen ifråga. För att främja saklighet ska granskningen ske utan att granskaren har kännedom om vem som är författare och författaren ska inte heller få kännedom om vem som är granskare. Referentgranskarens bedömning är rådgivande för beslut om arbetets status som specialistarbete. Syftet med referentgranskningssystemet är att vi ska få sakliga, rättvisa och kompetenta bedömningar.
– För granskaren kan referentgranskningen vara ett sätt att få ökad kunskap om vad som håller på att ske inom den egna inriktningen. Uppdraget är en senior meritering som specialist. En lista med aktiva referentgranskare kommer regelbundet att publiceras. Målet är att samtliga specialistarbete ska granskas av två oberoende bedömare. Det betyder att den egna bedömningen på ett strukturerat sätt kan kalibreras mot en annan specialists bedömning av samma arbete.
2. Hur många specialistarbeten per år räknar ni med att varje granskare ska hinna med?
– Det är önskvärt att referentgranskaren har möjlighet att under ett år granska minst fyra specialistarbeten. Att ställa sig till förfogande som referentgranskare innebär dock inte någon utfästelse om vare sig antal granskningar eller tidpunkt när granskning ska äga rum. Det är upp till den enskilda granskaren att ta ställning till ett specifikt granskningsuppdrag när frågan ställs.
3. Vilka kvalifikationer behöver man ha för att komma ifråga för uppdraget?
– Det krävs specialistkompetens eller motsvarande kunskaper inom aktuell inriktning, samt en förtrogenhet med att granska denna typ av arbeten. Det är önskvärt att man som granskare är disputerad eller i slutet av sina doktorandstudier. Men kombinationen av lång yrkeserfarenhet som psykolog och en forskarkarriär inom akademin är ovanlig. Två granskare som vardera bär den ena av dessa kompetenser och tillsammans blir en heltäckande kombination är också ett alternativ. Den kvalificerade yrkeskompetensen behövs också i granskningen av specialistarbeten.
4. Utgår det något arvode?
– Vi har sedan 1 april 2015 infört ett fast arvode på 1 500 kr per slutförd granskning. Den som är intresserad av uppdraget är välkommen att höra av sig till mig.
För mer information: www.psykologforbundet.se/Specialistutbildning/
TEXT
Carin Waldenström