Socialstyrelsen har gjort satsningar som lett till kortare handläggningstider för legitimationsärenden gällande utlandsutbildad hälso- och sjukvårdspersonal. Men det behövs ytterligare en förstärkning på utredar- och juristresurser på motsvarande 10 årsarbetskrafter för att klara det ökade trycket. Det skriver Socialstyrelsen i ett svar till Saco-förbunden, som i mars förde fram krav på kortare handläggningstider.
Socialstyrelsens Generaldirektör Lars Erik Holm skriver i Socialstyrelsens svar till Saco-förbunden, däribland Psykologförbundet, att Socialstyrelsen de senaste fem åren lyckats korta handläggningstiderna för dem som kommer in med en komplett ansökan. Den är för närvarande två veckor för utbildade i Sverige, tre månader för utbildade inom EU/EES och nio månader för utbildade i tredjeland.
En kraftig och oförutsedd ökning av ärenden under andra halvåret 2014, totalt ökade antalet ärenden med 38 procent sett till hela 2014, i kombination med de besparingskrav som Socialstyrelsen står inför har gjort att myndigheten i budgetunderlaget för 2016-2018 fört fram önskemål till regeringen om ökad finansiering för att kunna korta handläggningstiderna ytterligare.
Efter Socialstyrelsens första prövning av ett ärende ska sökande genomgå så kallad kompletterande utbildning, och Lars Erik Holm skriver att den utbildningen bör ske inom högskolan. Och kunskapsprov för alla yrkesgrupper gör det dessutom möjligt att kontrollera den sökandes reella kompetens, skriver Lars Erik Holm. Socialstyrelsen har avtal med olika lärosäten för att utföra kunskapsprov och andra utbildningar.
Psykologförbundets ordförande Anders Wahlberg har i en kommentar till Socialstyrelsens svar pekat på att det förvisso är bra att handläggningstiderna kunnat kortas, men att exempelvis de kunskapsprov som Lars Erik Holm tar upp inte finns för psykologer med utländsk utbildning, inte heller finns det några kompletteringskurser. I slutet av april ska Psykologförbundet besöka Socialstyrelsen för att diskutera dessa frågor ytterligare.
TEXT
Peter Örn