Upplevelsen av att känna sig ensam i barndomen är tydligt kopplat till en förhöjd risk för självmordsbeteende senare i livet. Även hög sjukfrånvaro i skolan trots att barnet inte varit sjukt är relaterat till en förhöjd självmordsrisk. Det visar en ny doktorsavhandling vid Stockholms universitet.
Sociologen Yerko Rojas har med hjälp av socialepidemiologiska studier analyserat vilka riskfaktorer som finns i barndomen för att begå självmord eller göra ett självmordsförsök som ung vuxen. Resultatet visar bland annat att pojkar som haft sjukfrånvaro i skolan trots att de inte varit sjuka, de som växt upp i familjer som fått socialbidrag någon gång under uppväxten och de som uppgav att de oftast var ensamma löpte en större risk att begå självmord senare i livet. För pojkar i åldern 12-13 år och som upplevde sig ensamma var självmordsriken cirka tre gånger högre jämfört med de som uppgav att de för det mesta umgicks med andra barn eller vuxna.
-Såväl självmordsbeteende som utåtriktat våldsamt beteende visade sig vara relaterat till i vilken utsträckning pojkarna jämförde sina framtidsutsikter med andras som 12-13-åring. De som jämförde sig ofta med andra hade en högre risk att antingen begå en självmordshandling eller en utåtriktad våldshandling senare i livet jämfört med de som i lägre utsträckning jämförde sig med andra, säger Yerko Rojas i ett pressmeddelande.
Bland flickor hade de som betygsmässigt presterade under eller över genomsnittet en förhöjd risk att begå en självmordshandling senare i livet, om de trodde att deras familjer skulle vilja att de blev ihågkomna av sina klasskamrater som någon som var duktig i skolan snarare än någon som var omtyckt i klassen, visar hennes analys. För pojkar var enbart betyg under genomsnittet en riskfaktor, oberoende av familjeambition.
Även bland flickor var ensamhet, frekvent social jämförelse eller upplevelser av ekonomiska svårigheter under barndomen en riskfaktor för självmordshandlingar senare i livet.
Yerko Rojas disputerade den 16 maj på sin avhandling Childhood Social Exclusions and Suicidal Behavior in Adolescence and Young Adulthood.