Var fjärde kommun gör inte systematiska insatser för att hindra psykisk ohälsa trots att psykisk ohälsa i dag är den främsta orsaken till sjukskrivningar och många kommunalt anställda grupper, så som lärare och omsorgspersonal, toppar statistiken. Det visar en granskning av kampanjen Hjärnkoll.
Sveriges kommuner har tillammans nära 700 000 anställda och är en av Sveriges största arbetsgivare. Men fyra av tio kommuner saknar en strategi för att minska antalet sjukskrivningar, visar Hjärnkolls undersökning som innefattar 130 kommuner, och var fjärde kommun gör inga systematiska insatser för att hindra psykisk ohälsa. Detta trots att många yrkesgrupper som toppar sjukskrivningsstatistiken, vilken domineras av psykisk ohälsa, är kommunalt anställda.
I Hjärnkolls undersökning har 170 personalchefer svarat på frågor om hur de hanterar psykisk ohälsa bland personalen. Och även om allt för få kommuner arbetar systematiskt med den så har situationen förbättrats. Jämfört med resultaten från motsvarande undersökning 2012 är det 39 procent fler som i dag har ett systematiskt förebyggande arbete i hela kommunen för att hindra arbetsrelaterad psykisk ohälsa.
Dessutom har 43 procent fler kommuner rutiner för att chefer ska kunna fånga upp och agera vid tidiga signaler på psykisk ohälsa. Fler kommuner har också infört specifika rutiner eller arbetssätt när anställda med psykisk ohälsa återgår till arbete efter sjukskrivning.