Psykologer inom spelberoende är eniga om den mest effektiva åtgärden: Tvinga spelarna att i förväg bestämma hur mycket de vill göra av med.
Men att påverka den nya lagstiftningen har varit svårt.
-Det finns starka lobbygrupper på den andra sidan, säger psykologen Jakob Jonsson, som varit med och tagit fram det nya lagförslaget.
Spelbolagen är mer aggressiva än någonsin i sin marknadsföring. Förra året spenderades 5,5 miljarder kronor på reklam för att locka fler svenskar att spela. På Stödlinjen för problemspelare, som drivs av Stockholms läns landsting på uppdrag av Socialdepartementet, märks konsekvenserna.
– Desperationen är påtaglig, suicidtankar är inte ovanliga, säger projektledaren Anne H Berman, psykolog och docent i klinisk psykologi.
Hon hoppas att den nya spellagen, som väntas träda i kraft 1 januari 2019, ska minska spelandets negativa effekter. Då tvingas de utländska bolagen att skaffa en licens i Sverige, dessutom ska de betala skatt på vinsten och ta ett större ansvar för problemspelarna.
Psykologen Jakob Jonsson, en av landets främsta experter på spelberoende, satt med i referensgruppen till Spelutredningen. Han ville införa ett tvång för spelare att ange ett maxtak för sitt spelande, en åtgärd som även Anne H Berman anser vara den mest effektiva. Men från politikerna blev det kalla handen.
– Det skylldes på tekniska svårigheter, men det är inte hela sanningen. Det finns starka lobbygrupper i den här frågan, säger Jakob Jonsson. Samtidigt tycker Jakob Jonsson att han blev väl lyssnad på som psykolog i Spelutredningen. Om den nya lagen blir verklighet får spelare möjlighet att enkelt stänga av sig för en längre eller kortare tid. Alla spelare behöver dessutom registrera sig och spelbolagen beordras att kontakta problemspelare innan det går överstyr.
– Det blir ett stort steg framåt, säger Jakob Jonsson.
Socialtjänstlagen har redan ändrats för att minska de negativa konsekvenserna av spelberoende. Sedan årsskiftet har landets kommuner ett särskilt ansvar att förebygga spelmissbruk och sörja för vård av spelmissbrukare. Hittills har de ideella organisationer fått dra det tyngsta lasset.
– Brukarorganisationerna gör en mycket viktig insats, men de jobbar utifrån brukarperspektivet, inte utifrån effektiva behandlingar med evidens, säger Anne H Berman.
På myndigheter och organisationer jobbas det nu för högtryck för att öka kunskaperna. Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen har tagit fram nya kunskapsstöd. På Centrum för Psykiatriforskning förbereds filminspelningar.
– Vi utvecklar en onlineutbildning för kommunerna om spelberoendets psykologi och hur man genomför ett enkelt screeningsamtal. Vi märker en enorm efterfrågan på kunskaper i behandling, säger Anne H Berman. Men mycket återstår för att uppfylla ändringen i socialtjänstlagen. Sommaren 2017 kunde bara var femte kommun erbjuda specifika behandlingar vid spelmissbruk.
Håkan Wall, psykolog och forskare, tillika ledamot i styrelsen för Lotteriinspektionen, anser att psykologer i första linjen borde ställa frågan om spelberoende till alla patienter.
– Jag är övertygad om att många psykologer kommer i kontakt med problemspelare som söker för andra problem, som stress, sömnsvårigheter och ångest. De här patienterna behöver fångas upp, lidandet är enormt. Håkan Wall är, precis som Jakob Jonsson och Anne H Berman, övertygad om att ett maxtak, det vill säga att spelare i förväg måste ange hur mycket de tänker spela för, skulle vara den mest effektiva åtgärden för att minska de negativa konsekvenserna.
I takt med att marknadsföringen blir allt aggressivare ökar forskningen om spelberoende. Anne H Berman, som även är ledamot i Svenska Spels forskningsråd, berättar att intresset är särskilt stort bland psykologer.
– Det pågår massor av spännande forskning just nu, säger hon och tillägger att Svenska Spel inte längre har någon representant i forskningsrådet, och därmed inte kan påverka fördelningen av bidragen.
Även FORTE, Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd, sponsrar forskning och står bakom det sexåriga REGAPS-programmet, där bland annat utveckling av ett nytt screeninginstrument för spelberoende ingår.
Fakta:
Sedan årsskiftet finns ett särskilt ansvar för landets kommuner att förebygga spelmissbruk och sörja för vård av spelmissbrukare, genom en ändring i socialtjänstlagen. Runt 24 000 spelare bedöms vara i behov av vård. Nästa år väntas ytterligare en lagändring som ska begränsa spelandets negativa effekter.
Visserligen lägger inte de svenska hushållen mer pengar på spel sedan 1990-talet, men andelen som spelar har sjunkit från 85 till 58 procent, vilket innebär att färre spelar och för större summor.