Siri Helle har inte ens plockat ut sin examen från psykologprogrammet, men är redan etablerad i både debatt och yrkesliv. Hon skriver artiklar, hörs i Morgonpasset, föreläser, håller TEDx talk, jobbar med hbtq-frågor, startar nätverk, konsultar.
Nu debuterar hon dessutom som skönlitterär författare.
Text: Anna Wahlgren
Några dagar innan vi ska träffas får jag ett mejl från Siri Helle. Hon vill gärna förbereda sig inför intervjun och undrar om det är något hon kan göra. Det är en typisk Siri Helle-inställning. Redo och påläst. Inte slösa med varken sin egen eller andras tid. Som vanligt har Siri Helle fullt upp. Just nu lägger hon sista handen vid uppsatsen. Efter jul tar hon examen från psykologprogrammet. Vad som händer sen vet hon inte. Kanske PTP, kanske skriva ännu en skönlitterär bok, kanske konsulta på heltid…
– Jag undersöker olika alternativ. Utbildningen har gett mig många möjligheter, det är helt klart. Under de här åren har jag fått en bra förståelse för hur människor fungerar – kunskaper som går att applicera på många sammanhang. Fick jag bara önska något mer från utbildningen så är det ett tydligare samhällsperspektiv.
Siri Helle är uppvuxen på Gärdet i Stockholm. Mamma har gått på Handelshögskolan, pappa är advokat med egen byrå, och storebror går i pappas fotspår.
– Jag är medveten om att jag är lyckligt lottad. Jag har haft en extrem tur och jag är tacksam över att jag har fått de förutsättningar jag har fått.
Hon tog studenten vid Södra Latin – med MVG i samtliga ämnen. För att få utdelning för sina höga betyg ville hon söka sig till en utbildning med hög antagningspoäng. Valet stod mellan psykologprogrammet och Handelshögskolan.
– Varje termin sen jag började på psykologprogrammet har jag också sökt till Handelshögskolan. Som en backup, i fall jag skulle ändra mig.
Psykologprogrammet och Handelshögskolan ligger en bit från varandra.
– Ja, och det är himla synd. Många som börjar på psykologprogrammet har mycket hjärta och vill göra gott. Folk på Handelshögskolan har däremot en förmåga att nå ut med idéer och projekt. De båda utbildningarna, och folket som går där, har mycket att lära av varandra.
För Siri Helle är det självklart att delta i samhällsdebatten. Att synas och höras, och gärna uttala sig i media.
– Från start har mitt mål varit att bli en offentlig psykolog. Det finns mycket i samhället som jag vill förändra. I samband med att jag började konsulta på Psykologifabriken blev det naturligt att synas i media. Då hade jag plötsligt en plattform. Tack vare Psykologifabriken fick jag mina första mediala uppdrag, sen har det rullat på.
Får du bara positiva reaktioner från kollegorna?
– Alla som jag har träffat har varit uppmuntrande. De tycker att det är kul med någon som vill sprida vår yrkeskompetens. Det är i alla fall vad de säger till mig. Det händer förstås att jag tackar nej till att medverka i media, till exempel om jag känner att jag inte har kompetens att prata om ämnet. Psykologer överlag är inte så medietränade. Det är synd. Jag skulle önska att fler psykologer blev mediala. Det finns så många spetskompetenser, och det blir lite märkligt när det är samma fem psykologer som uttalar sig hela tiden.
Du är så driven. Hur kommer det sig?
– Jag har bråttom. Jag tycker att det finns mycket i världen som behöver förändras och jag märker att jag sitter på mycket kunskap som världen skulle må bättre av att känna till. Precis som alla andra psykologer gör. Sen är det klart att jag själv tycker att det är kul att göra karriär. Men den är det inte så bråttom med. Jag har ett helt liv på mig att göra karriär.
Skulle du kunna gå in i väggen?
– Det är klart att jag skulle kunna göra det. Det är något jag är medveten om hela tiden. Att det kan hända. Jag har haft perioder med symptomen som folk pratar om. Mitt minne börjar svikta. Jag sover dåligt. Då gäller det att agera snabbt på det. Jag begär avlastning från kollegor. Jag aktiverar hela mitt nätverk och talar om att jag inte kommer att svara snabbt på chatt och att jag inte kan ta nya uppdrag. Jag accepterar att jag inte kan prestera så bra på vissa områden just nu. Det gäller att begränsa sig för att kunna prestera på sikt.
Under utbildningen har Siri Heller jobbat extra som konsult i Psykologifabriken. Samtidigt har hon drivit sina hjärtefrågor. En av dem är hur man ska kunna arbeta med psykologi inom politiken, och hon har startat ett nätverk för psykologer som vill jobba med påverkan. Hon har organiserat Psykologförbundets medverkan i Stockholm Pride. Och hon har varit aktiv i debatten om att psykologer borde jobba mer förebyggande.
– Det är helt absurt att vi som kår inte jobbar mer förebyggande. Vi vet att det är ett väldigt resurseffektivt sätt att minska lidande. I stället för att behandla sjukskrivna ska vi förebygga att de hamnar där. Samma sak med skolan. I stället för att behandla så kallade »problembarn« ska vi skapa en skolmiljö där alla mår bra och gör bra ifrån sig.
Siri Helle är en varm anhängare av effektiv altruism – en växande folkrörelse som bygger på att vilja förändra världen, och att konstant ställa sig frågan: var gör jag störst skillnad?
När Siri Helle skänker tio procent av sin inkomst till hjälpprojekt vill hon – enligt effektiv altruism-tänket – att pengarna ska hamna där de gör mest nytta. I dagsläget är rekommendationen att stödja en organisation som bekämpar malaria.
– Jag bor i världens häftigaste kollektiv med effektiva altruister. Alla är drivna av att göra gott. Det pågår ständigt intressanta samtal runt köksbordet. Effektiv altruism påverkar mina val i dag. Jag vill engagera mig i frågor där jag har stor impact, också yrkesmässigt.
Och var är det?
– Jag vill jobba med politiskt beslutsfattande. I stället för att ha individuella kontakter där jag kan hjälpa en person i taget, så vill jag verka högre upp i systemet där jag kan göra gott för många. Jag vill också verka medialt, och opinionsbilda i olika frågor. Dessutom har det ofta stor impact att jobba förebyggande.
Självförtroende – har du det?
– Både och. Men det går att agera som att man har självförtroende. Att tacka ja till en intervju är jätteläskigt. Jag var med i Morgonpasset som har en halv miljon lyssnare. Jag sov dåligt i flera nätter. Men det kändes viktigt att vara med och då är det bara att göra det. Samtidigt som Siri Helle tar examen kommer hennes första skönlitterära bok ut. Bokprojektet började med att hon tog ett studieuppehåll och gick skrivarlinjen på Skurups folkhögskola.
– Det var jättehäftigt att få tid att skriva. Jag märkte att jag lärt mig mycket inom psykologin som jag har användning för i skrivprocessen. Hur man kan öka kreativiteten, och hur man kan jobba målinriktat. Jag vet ju att ett bra sätt att prestera är att sätta höga, utmanande mål. Jag bestämde mig för att skriva en roman på ett år. Lärarna sa att det är omöjligt, att man inte kan sätta sån press på sig själv. Men det gick. Boken Bränn alla broar (Louise Bäckelin Förlag) kommer ut i slutet av januari. Den handlar om en ung kvinna som trots välbetalt jobb, hälsosmoothies och en perfekt instagramprofil inte känner sig lycklig.
Boken inleds med att kvinnan vill ta sitt liv, men hon beslutar sig för att ge livet en sista chans. Under tre månader ska hon leva upp alla sina pengar och göra allt hon drömt om.
– När jag skrivit klart manuset skickade jag det till alla förlag som finns i Sverige. Ingen nappade, och jag funderade på att ge ut boken på eget förlag. Hallå, jag hade skrivit en bok, ett års arbete kan inte bara få förfalla. Till sist hade jag tur och ett förlag nappade.
Hur var det att få sin bok antagen?
– Först var det några minuter av sockerdricka i huvudet. Sen gjorde jag som jag brukade göra – tog tag i det praktiska.
Gick det inte emot din natur att ägna ett år åt att skriva en bok som du inte vet kommer att ges ut?
– Så ser jag det inte. Det var ändå min dröm. Jag tyckte att den förtjänade minst ett år av mitt liv. Jag vill inte dö och undra vad som hade hänt om… Jag lever mitt liv mycket efter den där värderingsövningen inom ACT. Att man tänker att man är 80 år och ser tillbaka på sitt liv. Vad är det man önskar att man gjorde?
Förutom boken – vad önskar du?
– Att vara verksam inom politiken. Inte vara politisk aktiv, men påverka på andra sätt. I övrigt handlar det mer om värderingar som jag vill ska genomsyra mitt liv. Att fråga mycket. Att inte utgå från att jag vet, utan att vara nyfiken på andras perspektiv och kompetens. Sedan är det alltid roligt att träffa likasinnade. Psykologer som brinner för samma frågor som jag, får gärna kontakta mig.
Fakta: Siri Helle
Ålder 26 år.
Bor I ett kollektiv i Vasastan i centrala Stockholm. Familj:
Lever flersamt.
Gör Skriver examensarbete på psykologprogrammet. Konsult på Psykologifabriken. Författare.
Aktuell Tar examen från psykologprogrammet vid Stockholms universitet. Debuterar som skönlitterär författare med boken Bränn alla broar (Louise Bäckelin Förlag).
Tre förebilder för Siri Helle:
Liv Strömquist
Jag lyssnar på podden Lilla Drevet och jag har läst alla Liv Strömquists seriealbum. Jag tycker att det är så häftigt med underhållande samhällskritik. Att få folk att tänka till genom underhållning. Det är briljant. Man når ut till så många fler genom underhållning jämfört med att skriva svåra essäer.
Maya Shankar
Hon har pluggat kognitionsvetenskap vid Yale, och var med och startade upp USA:s »nudge unit« som applicerar beteendevetenskap på politisk policy. Allt det här gjorde hon innan hon fyllde 30 år. Maya Schankar visar att allt är möjligt.
Jenny Jägerfeld
Hon har ett metaperspektiv på både psykologyrket och på samhället. Hon stannar inte vid att tänka, hon vill förändra. Dessutom är hon är en medial psykolog och författare – precis som jag vill vara.