Psykoterapicentrum kräver att förvaltningsrätten upphäver Socialstyrelsens beslut att fastställa Nationella riktlinjer för vård vid depression och ångestsyndrom.
Skälet är att flera medlemmar i Socialstyrelsens ledningsgrupp ska ha varit jäviga.
-Vi kan inte sitta tysta i den här situationen, säger Stephan Hau, professor i klinisk psykologi och styrelseledamot i Psykoterapicentrum.
Socialstyrelsen beslutade den 13 december 2017 om Nationella riktlinjer för Vård vid depression och ångestsyndrom. Syftet är att värdera vilka behandlingsmetoder sjukvården bör erbjuda patienter.
Professor Stephan Hau anser att Socialstyrelsen inte tagit hänsyn till invändningarna under arbetets gång.
-När jag talar med kollegor utomlands har jag svårt att förklara situationen i Sverige. De förstår inte hur Socialstyrelsen kunde dra sådana slutsatser med tanke på forskningsläget, säger han.
I Psykoterapicentrums anmälan anklagas Socialstyrelsen för jäv.
”Inflytande av jäv och särintressen är betydande. Flera av dess medlemmar har koppling till företag, vars uppgift är att producera och sälja läkemedel eller KBT-behandling till sjukvården.”
Stephan Hau menar den här typen av jäv aldrig hade släppts igenom i Tyskland.
-Jag är väl insatt i hur riktlinjer tas fram i Tyskland. De som företräder vissa behandlingar eller har kontakt med vissa läkemedelsbolag får helt enkelt inte vara med och rösta.
Psykologen Filip Arnberg, docent i klinisk psykologi vid Uppsala universitet, är en av experterna som pekas ut som jävig.
-Anmäld? Oj, det var intressant, det har jag aldrig tidigare blivit, säger han när Psykologtidningen ringer upp.
Filip Arnberg menar att han som radgranskare hade ytterst litet inflytande, att han varit transparent och att risken för jäv har bedömts av Socialstyrelsen.
-Om jag ansett mig vara jävig hade jag givetvis inte åtagit mig uppdraget, säger han.
Enligt Psykoterapicentrums anmälan var Filip Arnberg jävig eftersom han är vetenskaplig rådgivare och styrelseledamot i företaget Moment Psykologi som erbjuder KBT till bland annat vårdcentraler.
Stephan Hau vill inte spekulera om utgången i Förvaltningsdomstolen men hoppas att Socialstyrelsens riktlinjer upphävs så snart som möjligt.
-De nya riktlinjerna innebär en rejäl försämring för patienterna, de som lider kommer inte att få den hjälp de behöver, ingen behandling funkar för alla, säger han.