Fackförbunden SSR och Lärarnas Riksförbund har skrivit under uppropet från nätverket Vi står inte ut, med kravet att ensamkommande unga ska få amnesti.
Psykologförbundet avstår.
När psykologer från nätverket Vi står inte ut uppmanade Psykologförbundet att skriva under uppropet gick frågan hela vägen till förbundsstyrelsen. Efter en lång diskussion fattades beslutet att avstå.
I protokollet från 29 mars i år skriver förbundsstyrelsen: »Sveriges Psykologförbund ska inte uttala sig under andra organisationers/nätverks/sammanslutningars namn om man inte aktivt kan påverka organisationens framtida beslut. Sveriges Psykologförbund ska också vara partipolitisk oberoende och inte uttala sig i partipolitiska frågor om de inte tydligt sammanfaller med förbundets politik
Kristina Taylor, ordförande i Psykologförbundets Etikråd, hoppas däremot att fler psykologer ska våga berätta om de etiska utmaningarna.
– Vi behöver hitta rutiner för de kollegiala samtalen, säger hon.
När Kristina Taylor undervisar psykologer om etik handlar frågeställningarna ofta om hur de politiska systemen sipprar ner till psykologernas vardag.
– När människors liv står på spel blir det förstås ännu allvarligare, då kan psykologen hamna i väldigt besvärliga situationer, säger hon.
Att psykologer sitter ensamma med sina funderingar är det stora bekymret, menar Kristina Taylor. En lösning är att skapa nätverk, en annan att bjuda in till kollegiala samtal.
– Fast då behöver vi visa omsorg om varandra, inte döma. Även om vi är kompetenta hamnar vi i dessa situationer och vi behöver komma vidare, säger Kristina Taylor.
Anders Wahlberg, Psykologförbundets ordförande, är upprörd över att psykologers intyg har så lågt bevisvärde hos Migrationsverket.
– Det här ska vi ta tag i, säger förbundsordförande Anders Wahlberg.
Bland psykologerna varierar kunskaperna om intygens värde. En del är medvetna om att en läkare behöver skriva under intyget för att det ska få ett bevisvärde i asylutredningen, för andra kommer det som en överraskning när intyget avfärdas.
– Jodå, jag såg alltid till att få mina intyg signerade av en läkare, men det är förstås helt bakvänt, säger psykologen Ulf Gustavsson som under många år arbetade på Röda Korsets behandlingscenter i Uppsala.
Anders Wahlberg har bett att få in beslut från psykologer för att tillsammans med förbundsjuristen Nils Erik Sohlberg undersöka möjligheterna att förändra Migrationsverkets syn på psykologintygen.
– Givetvis ska expertkunskapen avgöra intygets värde, inte professionen, säger Anders Wahlberg.
Läs även:
Ensamkommande Omid: Jag ger inte upp
Psykologtidningen avslöjar: Företaget som röntgar de ensamkommande
Psykologen Mosafa Hosseini: Ring deras föräldrar