AKTUELLT Den utbredda psykiska ohälsan bland samer har fått regeringen att agera. Sametinget har fått 700 000 kr för att utreda varför ångest- och depressionssymtom samt suicid är större än hos övriga befolkningen. Psykolog Jon Petter Stoor ansvarar för uppdraget och föreläste också på ett seminarium om psykisk ohälsa i Sápmi.
Världens urfolk mår sämre – psykiskt och fysiskt – samt lever kortare än övriga befolkningen, visar internationella och nationella studier. Svenska samer hör dock till de urfolk som har bäst hälsa internationellt sett, men mönstret är detsamma: den psykiska ohälsan är större jämfört med övriga befolkningen, något som nu uppmärksammas av regeringen. Som en del av projektet ”Överenskommelse för psykisk ohälsa i Sápmi”, som finansieras av Socialdepartementet, arrangerades nyligen ett två dagar långt seminarium i Umeå.
Utifrån rubriken ”Vi mår inte så bra” presenterade forskare, psykologer och samer från både Sverige och Norge studier, statistik samt delade med sig av egna erfarenheter och kunskap om samers livsvillkor och psykiska ohälsa.
– Äntligen har regeringen uppmärksammat detta! Det är första gången och det är verkligen är på tiden, säger Jon Petter Stoor, som själv är same och psykolog på SANKS (Samisk nasjonalt kompetansesenter) samt på Sametinget med uppdraget att kartlägga den forskning och kunskap som finns om samers psykiska ohälsa.
– Många samer har ingen tillit till svenska vårdcentraler och många upplever diskriminering. Det är väldigt illavarslande att samer inte söker vård och vi behöver veta hur vården ska nå samer med psykisk ohälsa, inte minst de med suicidtankar, säger Jon Petter Stoor och fortsätter:
– Det finns i dag en stor kunskapsbrist inom hälso- och sjukvården om samers livsvillkor och den måste bli bättre. Sverige har fått kritik av FN för att inte göra något för att förbättra samers tillgång till kulturellt anpassade vårdtjänster, men att regeringen nu gett Sametinget uppdraget att kartlägga samernas psykiska ohälsa är ett första och viktigt steg – även om det inte på långa vägar räcker, säger Jon Petter Stoor.
Kartläggningen om samers psykiska ohälsa kommer att presenteras för Socialdepartementet i juni 2016 av Jon Petter Stoor, som därefter inleder en kvalitativ forskningsstudie med anhöriga till samer som suiciderat.
”Vi mår inte så bra. Ett seminarium om psykisk ohälsa i Sápmi” arrangerades 3-4 mars 2016 på Tráhppie, Gammlia, i Umeå av Region Jämtland Härjedalen i samarbete med Västerbottens läns landsting, Norrbottens läns landsting och Vaartoe-Centrum för samisk forskning. Samordnare för seminariet var Sofia Kling. Förutom Jon Petter Stoor föreläste även Lotta Omma, psykolog och forskare, Anne Silviken, psykolog och forskningsledare på SANK och Lars Jacobsson, professor emeritus i psykiatri.
TEXT
Kajsa Heinemann