AKTUELLT. Höga kvalitetskrav och en ofärdig organisation runt granskningsprocessen har lett till att många fått vänta länge på en bedömning av sina skriftliga specialistarbeten. Nu har situationen förbättrats avsevärt, säger Maria Lindhe, central studierektor för specialistutbildningen.
– Vi har kraftsamlat för att komma i kapp. Efter sommaren räknar vi med cirka två månaders handläggningstid för granskningen, säger Maria Lindhe.
För bara omkring ett halvår sedan låg många specialistarbeten i kö för att bli granskade. Det kunde ta mer än ett år innan den som genomgått specialistutbildning fick sin behörighet och frustrationen bland blivande specialister blev stor. För den enskilde psykologen kunde det innebära att den inte kunnat söka en specialisttjänst, eller tvingats avvakta och därmed även förlorat pengar i form av den löneökning som en specialisttjänst medför.
En flaskhals har varit antalet granskare, berättar Maria Lindhe på specialistkansliet.
– Vi har hela tiden ställt höga krav på kvaliteten på specialistarbeten; det handlar om både specialistutbildningens trovärdighet och om den enskilde psykologens självförtroende så som kunskapsbärare. Kårens krav på att specialistutbildningen ska hålla en hög kvalitet har inte minskat, inte heller då frustrationen och irritationen över långa väntetider varit stor, säger Maria Lindhe, och fortsätter:
– Som granskare krävs en ganska gedigen kompetens. Du ska ha god erfarenhet av att läsa vetenskapliga artiklar, helst vara legitimerad psykolog, ha disputerat i psykologi och hållit dig uppdaterad i yrkesutövningen. Den som genomgår specialistutbildningen ska känna att den utgör en viktig yrkesutveckling.
Det engagemang som kommit till uttryck i inte minst sociala medier till följd av långa kötider och långsam hantering av specialistarbeten har dock även haft en positiv sida: Specialistutbildningen har blivit ”ett kårprojekt”, berättar Maria Lindhe, och många har hört av sig och erbjudit sina tjänster för att leda specialistkollegium, vara specialistmentorer eller rent av granskare för specialistarbeten.
Tillsammans med den kraftsamling som nu gjorts har effekten blivit att det nu finns 35 granskare av specialistarbeten, vilket betyder att samtliga tre specialistområden inom specialistutbildningen nu har tillräckligt många granskare för att kansliet nu kan utlova en rimlig handläggningstid.
– Det är verkligen glädjande och vi är mycket tacksamma för den kraftansträngning som gjorts de senaste månaderna av granskare och de som arbetat med fördelning respektive godkännande av arbetena, säger Maria Lindhe.
– Det är angeläget med ett rättsäkert system. Det är den tillförordnade rektorn som beslutar om godkännande, och vid ett underkännande skickas det till ytterligare en granskare för bedömning. Granskarna har fyra veckor på sig att bedöma ett arbete, och som regel leder den första granskningen till krav på revideringar och därefter en ny granskning. Om ett specialistarbete underkänns så skickas det till ytterligare en granskare för bedömning. Och för detta får granskarna en symbolisk ersättning.
För att höja kvaliteten på specialistarbetena och underlätta för ST-psykologerna att författa dessa har kriterierna för specialistarbeten förtydligats, och till hösten erbjuds en metodkurs som examineras genom en färdig projektplan. De som ska författa sitt specialistarbete får då hjälp med val av metod, design och annat som utgör stommen i ett specialistarbete. Kursen ska på sikt bli obligatorisk inom specialistutbildningen.
– Jag vill rikta ett stort tack till alla granskare som bidragit med att läsa både ett och flera arbeten och möjliggjort att vi kommit ikapp på så kort tid. Bara sedan årsskiftet har mer än 100 arbeten bedömts av granskare och nu betar vi av de arbeten som kommit in under 2016, säger Maria Lindhe.
TEXT
Peter Örn