FACKLIGT. Psykologförbundet har individuella differentierade löneavtal för alla psykologer, vilket innebär att lön ska sättas utifrån den sökandes kunskap, kompetens och meriter. Ändå vittnar många PTP-psykologer om att arbetsgivare erbjuder en bestämd ”ingångslön”, utan möjlighet till löneförhandling.
Psykologförbundets årliga löneenkät visar att landets PTP-psykologer inom samtliga områden har fått en liten löneökning, jämfört med 2014. Men ökningen är marginell, många önskar en högre lön – men framför allt att få möjlighet att förhandla sin lön. Här är ett urval av röster från PTP-psykologer som Psykologtidningen varit i kontakt med angående deras erfarenhet av löneförhandling, eller rättare sagt; frånvaron av förhandling: ”Vi ger samma lön till alla”, ”Mina erfarenheter betydde ingenting”, ”Man känner sig ganska utsatt” och ”Jag tackade ja till slut för jag ville ha ett jobb”.
Alla delar känslan av att inte kunna påverka sin lön; de känner sig frustrerade och besvikna. Och alla understryker hur viktigt det är att frågan tas upp i Psykologtidningen, men långt ifrån alla vill låta sig intervjuas av rädsla för vilka konsekvenser det kan få. En som vill dela med sig är Johanna Leander, vars erfarenhet speglar många PTP-psykologers:
– Jag försökte mig på en löneförhandling men fick svaret att lönen var 24 000, vilket inte gick att förhandla. Jag skrev då ett långt och utförligt mejl där jag motiverade en högre lön utifrån tidigare erfarenheter. Svaret jag fick var att jag fick svara inom en dag annars skulle platsen erbjudas någon annan. Jag var inte nöjd med min lön och hade önskat mer. Jag erbjöds inte heller lön för arbete under resor eller att de betalade en del av resekostnaderna, vilket hade varit rimligt med tanke på mottagningens geografiska läge.
Joanna Leander säger att hon överlag är nöjd med sin PTP-tjänstgöring men att hon samtidigt också kände sig maktlös och lite utnyttjad:
– Jag upplevde det som att man tog chansen att skaffa “billig” arbetskraft vilket var nedslående och inte så motiverande. Jag tackade även innan nej till en tjänst inom samma region, i Lidköping, på grund av samma företeelse. Men eftersom jag inte blev erbjuden någon annan tjänst än den jag senare tackade ja till så beslöt jag mig för att rucka på mina principer.
Men det finns också goda exempel. En som lyckades förhandla sin PTP-lön och som är nöjd med lönen är Kajsa Bergwall, som sedan i höstas är psykolog på Stressmottagningen i Stockholm, en MMR2-mottaging (multimodal rehabiliterings mottagning på specialistnivå) för patienter med utmattningssyndrom. När hon skulle söka PTP-tjänst visste hon att hon ville arbeta kliniskt och på en vårdcentral, så hon skräddarsydde sin egen tjänst och tog själv kontakt med vårdcentraler och presenterade sin plan. På tredje försöket lyckades hon:
– Jag hade varit på två vårdcentraler som tackat nej men så fick jag napp på Essinge vårdcentral i Stockholm. Jag presenterade min tjänst som jag skapat själv som ensam PTP-psykolog, som skulle handla om att bygga upp en mottagning med stegvis vård där patienter fick träffa mig för ett första bedömningssamtal på 30 minuter inom en vecka. Därefter skulle jag bedöma vilken typ av vård patienten behövde, så som delta i föreläsningar om depression, ångest och oro, stress eller sömn, eller individuell behandling men också ytterligare bedömning och screening inför remiss till psykiatrin. Jag ville ha jobbet, och jag hade tur för de ville ha mig också! Säger Kajsa Bergwall och fortsätter:
– När arbetsgivaren frågade vad jag ville ha i lön sa jag 30 000 kr och hänvisade till att mina kurskamrater i Östergötland fått den lönen. Till slut fick jag 27 500 kr, vilket jag var nöjd med, jag visste att det var högre än genomsnittet i Stockholm.
– Jag tror att jag hade lite tur, att arbetsgivaren inte riktigt visste vad en PTP-lön i Stockholm låg på, men jag tror också att jag lyckades presentera min roll på ett sådant sätt att arbetsgivaren ville ha mig. Jag tror att det är jätteviktigt att våga söka PTP utanför ”boxen”, utanför de PTP-platser som finns. Om man som jag söker upp en verksamhet som inte har psykolog, och presenterar en skräddarsydd tjänst är det lättare att få högre lön.
Kajsa Bergwall berättar att hon haft stor nytta av gruppen PTP-löner på Facebook:
– Jag tycker att den har varit väldigt värdefull för mig. Framför allt för att där finns många goda exempel. Jag hade aldrig vågat begära så hög lön om jag inte hade läst att det fanns psykologer som begärt och fått. Det är så mycket lättare att löneförhandla och begära högre lön när det finns andra som fått hög lön.
Förutom att ta hjälp av Psykologförbundets lönestatistik är det många som får stöd av PTP-lönegruppen på Facebook, som bland annat psykolog Sara Renström är med att administrera. Enligt henne postar medlemmar sina erfarenheter vad de fått för lön och hur processen gått till.
– Jag vågar inte svara för alla PTP-are och om de är nöjda som grupp, det har jag inget underlag att uttala mig om. Men gruppen fungerar som stöd genom att medlemmar delar erfarenheter, ger information om vad olika arbetsgivare använder för metoder och strategier samt peppar varandra till att våga försöka, säger Sara Renström och fortsätter:
– Återkommande är frustrationen över begränsat utrymme för förhandling i storstäderna, där det ofta är en på förhand bestämd lön som erbjuds och där söktrycket på PTP-platserna är stort. Men vissa delar med sig av erfarenheter där de trots dåliga förutsättningar fått upp lönen, andra beskriver hur de tappert kämpat och tränat sina färdigheter i löneförhandling men inte fått den utdelning de skulle önskat.
– För att förhandla sin lön ska man vara förberedd och påläst, kolla statistik, lyfta vad som är anledningen till att de vill ha just den personen till tjänsten, öva på att stå ut i obehaget av att begära något när någon säger nej och använder sina tekniker för att driva sin linje. För många är löneförhandlingen vid PTP den första gången man har en löneförhandling, medan arbetsgivaren kanske varit i den situationen många gånger och har stor erfarenhet. Oavsett utgång är det användbar träning och värt att försöka ställa krav och argumentera för dem.
Fakta PTP-löner 2015 (2014)
Medellönen i kr inom:
Landsting: 27 400 (27 090)
Kommun: 30 600 (29 393)
Privat: 28 700 (28 126)
Stat: 29 900 (29 710)
Samtliga: 28 100 (27 668)
TEXT
Kajsa Heinemann