Stefan Blomberg är verksam på avdelningen för Arbets- och miljömedicin på universitetssjukhuset i Linköping. I dagarna utkommer han med boken Mobbning på jobbet – uttryck och åtgärder.
Upp till nio procent av de anställda uppger att de utsatts för mobbning på sitt jobb. En stor grupp blir sjuka av mobbningen vilket kan leda till långtidssjukskrivningar och förlust av arbetet.
– Det största felet som många arbetsgivare gör är att man låter folk uttala sig anonymt i mobbningsärenden. Det kan skada oerhört, säger psykolog Stefan Blomberg.
– När jag och mina kolleger på Arbets- och miljömedicin har arbetat med mobbningsfall har vi sett att det saknades en praktiskt inriktad bok som kan vara till hjälp för att hantera mobbning. Boken är tänkt som en praktisk handledning och har kommit till på uppdrag av min arbetsgivare, berättar Stefan Blomberg.
Trots att mobbning är ett vanligt problem och att många drabbas saknar chefer och HR-personal ofta adekvat kunskap om hur ärenden ska hanteras, påpekar Stefan Blomberg.
– Det största felet är att av missriktad hänsyn låta människor vara anonyma. Jag har mött många fall där personer varit utpekade utan att ha fått möjlighet att försvara sig mot anklagelser om att missköta sig på arbetet. Det är helt fel tillvägagångssätt som leder till stora svårigheter för den enskilde.
– I stället är det viktigt att den som utpekas får en möjlighet att bemöta anklagelser och få veta vem eller vilka som står bakom. En mobbningsutredning ska, för att fungera, upplevas som oberoende och fristående från parterna i konflikten. Helst ska utredningen göras av någon helt fristående från arbetsplatsen.
Viktigt är också att resultaten från utredningen inte återrapporteras muntligt utan i form av en skriftlig rapport. Detta för att det ska vara transparent vilka bedömningar som har gjorts och vilka åtgärder som föreslås. Finns inte en sådan process kan tilliten raseras på arbetsplatsen viket förvärrar problemen.
Hur kan man då förebygga att mobbning uppkommer? Stefan Blomberg ser det som en process på olika nivåer i samhället.
– På samhällsnivå har vi fått de nya föreskrifterna från Arbetsmiljöverket för att motverka psykisk ohälsa och mobbning i arbetslivet som är en bra utgångspunkt. På organisationsnivå behöver arbetsgivaren ta fram en policy och ett handlingsprogram för att motverka mobbning.
När det sker i samråd med medarbetarna synliggörs de risker som finns i organisationen, säger Stefan Blomberg och fortsätter:
– Arbetsgruppen behöver också utarbeta en gemensam värdegrund. Den kan till exempel handla om att om man upptäcker att någon behandlas illa på arbetsplatsen så måste man säga till. På individnivå har alla skyldighet att bidra till en god arbetsmiljö.
Det är också viktigt att det finns en tilltro till att allvarliga konflikter på arbetsplatsen kommer att hanteras och lösas på ett bra sätt.
– Då utvecklas inte mobbning, utan man får stopp på processen. Att utbilda chefer i konflikthantering är en bra förebyggande åtgärd
TEXT
Carin Waldenström