FACKLIGT. Nu jobbar förbundsstyrelsen för fullt med att arbeta fram sina förslag till kongressen i höst. Men även medlemmarna har lämnat in många idéer:
– Vi blir verkligen taggade av alla bra motioner vi fått, säger Ulrika Sharifi, 2:e vice ordförande i Psykologförbundet.
34 motioner har kommit in när motionstiden gått ut. De spänner över ett vitt fält.
– Vi har fått konstruktiva och kreativa förslag från medlemmarna som rör utbildning, PTP, fackligt arbete och organisation. Andra frågor som tas upp är till exempel hur vi ska arbeta för ökad mångfald och med evidensbaserad praktik. Det är ämnen som ligger nära våra förslag och därför är det i viss mån en bekräftelse på att vi jobbar med rätt saker, säger Ulrika Sharifi.
En av förbundsstyrelsens propositioner till kongressen handlar om att ta fram förslag till mål och inriktning för den kommande kongressperioden.
– Vi vill koppla målen till verksamhetsområden. De ska vara vägledande för vårt arbete så att de inte bara är ”ord på ett papper”. Vi jobbar mycket med syfte, form och innehåll och att sätta målen i ett sammanhang, berättar Ulrika Sharifi.
En proposition om målen läggs sedan fram för kongressen. En annan stor fråga är Psykologförbundets årsredovisning och ekonomi.
– Det är glädjande att vi har ekonomin under kontroll och att det finns resurser så att vi kan förverkliga våra visioner. Medlemsantalet har ökat och vi ligger mycket bra till i Saco-kollektivet. Det är viktigt för oss att kunna presentera en ekonomi i balans för kongressen, säger Ulrika Sharifi.
Förbundets kapitalplaceringspolicy tas upp till granskning varje år.
– Policyn ligger fast. Vi ändrade några formuleringar för att den ska bli enklare och tydligare. De placeringar som görs ska vara etiska och i linje med våra värderingar och stadgar. Vår målsättning är att kapitalplaceringspolicyn ska vara transparent, kommunicerad och känd.
Även frågan om arvoden till förtroendevalda ses över inför nästa kongressperiod.
– Vi hade mycket diskussioner kring frågan om arvoden så en del beslut ska vi ta vid vårt nästa möte. Men principen är att de ska vara enligt inkomstbortfallsprincipen, det vill säga att man inte ska förlora ekonomiskt på ett fackligt uppdrag.
– Den viktigaste principen gällande arvoden handlar om att vi anser att medlemmarna genom kongressen ska besluta om arvoden, att det ska vara transparent för såväl medlemmar som för den person som ställer upp för ett uppdrag, att hen i förväg ska veta vilken ersättning som utgår, säger Ulrika Sharifi.
Förbundets stora frågor, som organisationen och specialistutbildningen, blir också föremål för propositioner till kongressen.
– Vi har tagit fram en hel del idéer till specialistutbildningen som nu ska ut på remiss så att vi sedan kan komma med ett genomarbetat förslag till kongressen. Vi kommer att lägga fram förslag om förändrat reglemente för specialistordningen. Ett färdigt förslag kommer upp på junimötet för beslut. Detsamma gäller förbundets organisation.
– Kritiken mot vår organisation har handlat mycket om bristande förankringsarbete och kommunikation. Det finns en risk för att medlemmar inte känner att de är med och påverkar. Vi jobbar mycket för att det ska förbättras så att alla blir med i diskussionen.
Förbundets rekommendationer som gäller tjänstgöring som psykologassistent har reviderats. FS beslöt att några kompletteringar behöver göras i den reviderade versionen och därefter gäller rekommendationen.
– Vi jobbar med de stora propositionerna och betar av dem bit för bit. Det är mycket arbete att bereda, besluta och bereda igen. Vi vill göra ett grundligt och gediget arbete, säger Ulrika Sharifi.
TEXT
Carin Waldenström