Capio ger psykologer på 84 vårdcentraler möjlighet att sjukskriva i upp till 14 dagar.
Men alla uppskattar inte Capios tolkning av lagen.
Varför ger ni psykologer sjukskrivningsrätt?
– Vi vill ta tillvara alla kompetenser på bästa sätt, därför får legitimerade psykologer, psykoterapeuter, fysioterapeuter och sjuksköterskor rätt att sjukskriva i upp till 14 dagar, säger Stefan Bremberg, medicinsk chef och chefläkare på Capio Närsjukvård.
Men i sjuklönelagen står ju att det är läkare eller tandläkare som ska sjukskriva?
– Vi tolkar lagen så att arbetsgivare har rätt att kräva intyg från läkare eller tandläkare, men arbetsgivare har också möjlighet att acceptera intyg om nedsatt arbetsförmåga från andra yrkesgrupper.
Vilka har reaktionerna blivit?
– Bara positiva från våra anställda och från patienterna. Några arbetsgivare har ifrågasatt varför sjuksköterskor skriver intyg om begränsad arbetsförmåga, SKL har också haft synpunkter men vi menar att de tolkar lagstiftningen felaktigt.
Vilka är fördelarna?
– Patienterna mår bättre av att få möta en psykoterapeutisk kompetens i ett första skede. I annat fall blir det lätt medikaliserat.
Kommer ni att undersöka om psykologer sjukskriver oftare eller mer sällan än läkare vid psykisk ohälsa?
-Nej, det här gäller ju bara de första 14 dagarna, sedan träder Försäkringskassans regler in. Försäkringskassan är väldigt tydlig med att det ska vara läkare eller tandläkare som sjukskriver.
Vad tror du om att ändra reglerna så att psykologer får sjukskriva även för längre tid?
– Ja, det skulle kunna vara positivt. Visst kan det behövas en parallell medicinsk bedömning, men det är långt ifrån alltid nödvändigt. Det viktiga är att vi har team-samarbete på vårdcentralerna.
Hur då?
– Säg att en psykolog bedömer att det handlar om en patient med tydlig psykisk ohälsa, då är det vad som gäller, men psykologen kan vid tveksamhet också beställa provtagning för att utesluta somatisk sjukdom, till exempel för B12-brist eller problem vid ämnesomsättningen. Om provsvaren avviker från referensvärdena, då kopplas den behandlande läkaren in.
Vilka resultat hoppas ni på?
– Ambitionen är att patienten snabbt ska få möta vår psykosociala kompetens för en första bedömning. Vi satsar på integrerad beteendehälsa och så här långt har den varit lyckosam, patienterna uppskattar den snabba samtalskontakten. Förhoppningsvis kan vi även minska långtidssjukskrivningarna.
Fotnot:
Capios beslut gäller 84 vårdcentraler med drygt 800 000 listade patienter.