Psykologerna som skriver spänningslitteratur gör succé.
Senast ut är Helena Kubicek Boye med romanen Innan snön faller.
– Det verkar finnas ett sug att få komma på insidan av psykiatrin och det mänskliga psyket, säger hon.
Efter flera faktaböcker om depression och sömn ville Helena Kubicek Boye testa det skönlitterära. Hon hade ett obearbetat manus som legat i skrivbordslådan i flera år, från tiden då hon gjorde sin PTP-tjänstgöring inom öppenvårdspsykiatrin i Säter.
– Det hände så mycket när jag arbetade där att det nästan överträffade verkligheten, men efter att jag slutat kom uppståndelsen runt Sture Bergwall. Mitt manus behövde vila till sig, säger hon.
När hon fyllde 40 tog hon tag i skrivandet igen. I Säter hade hon fått höra talas om metoderna som förekommit tidigare: tvångströjor, kalla bad, till och med en läkare som snurrade patienterna på en stol tills de blev kräkfärdiga.
– Nu har vi andra metoder, men hur effektiva är de jämfört med förr? Det är sådana frågor jag ställer i boken. Trender kommer och går inom de psykologiska behandlingarna, vem vet om vi är rätt ute i dag, säger hon.
För några veckor sedan återvände hon till Säter för att föreläsa om sin bok på biblioteket. Flera i publiken berättade att de kände igen sig i hennes beskrivningar. Helena Kubicek Boye kallar Säter för ett svenskt Twin Peaks, medan kommunen marknadsför sig med sin slogan »Galen i Säter«.
– I Säter finns en hög acceptans för psykisk ohälsa, den är så närvarande i samhället, man är van vid det avvikande, säger Helena Kubicek Boye.
I hennes bok blir huvudkaraktären Anna Varga anställd som psykolog med KBT-inriktning i Säter för att undvika nya skandaler inom rättspsykiatrin, ett scenario inte helt taget ur luften.
– Det finns ett skifte även där, att gå från det psykodynamiska till KBT för att bredda behandlingarna, säger Helena Kubicek Boye.
Boken har ett rappt språk, kapitlen är korta med cliffhangers. Den första upplagan sålde slut snabbt och en ny är under tryckning. Helena Kubicek Boye har suttit i tv-soffor och blivit recenserad i ett antal tidningar. Häromdagen hörde en filmproducent av sig.
– Och nu ringer du från Psykologtidningen, då får jag tänka till lite extra på hur jag uttrycker mig, säger Helena Kubicek Boye.
Hon är medveten om det känsliga i att skriva om sin yrkesroll och säger att alla psykologer har sin egen uppfattning, dessutom finns olika skolor om hur arbetet ska utföras.
– Det verkar i alla fall inte som jag skrämt bort någon klient med min bok, tvärtom, men det är klart, kanske ger det funderingar att gå till en psykolog som skriver skönlitterärt. Å andra sidan jobbar jag inte inom rättspsykiatrin, och det är ju den miljön jag skriver om.
Efter debuten har läsare bett henne om tips, de vill också förverkliga sin livsdröm och ge ut en roman. Helena Kubicek Boye har därför listat ett antal tips på sin sajt. Hennes råd till psykologer med skrivarlust handlar om mod.
– Det finns en anda inom kåren att man ska hålla sig till sitt, men i fiktionen behöver det inte finnas någon sanning. Vi psykologer har dessutom flera fördelar, vi kan se till den fördjupade livshistorien och ha en förståelse för begångna brott, handlingar som är onda men som är resultatet av så många olika faktorer, säger hon.
Ett annat råd är att tänka mer på karaktärerna än på själva handlingen, litteraturen som slår igenom i dag är så karaktärsdriven.
– Läsaren vill veta hur det ska gå för huvudkaraktären, säger hon.
Uppföljaren om psykologen Anna Varga har hon redan skrivit klart, i januari nästa år ligger den på bokdiskarna. •
Fler psykologer som gett ut deckare och spänningsromaner
Åsa Träff, Camilla Grebe
Psykologen Åsa Träff debuterade 2009 tillsammans med sin syster Camilla Grebe med Någon sorts frid och den handlar om psykoterapeuten Siri Bergman. En av hennes patienter hittas död i vattnet utanför hennes bostad. Siri börjar få en otäck, smygande känsla av att någon förföljer henne, att någon därute i mörkret utanför stugan vill henne illa.
Serien om psykoterapeuten Siri Bergman följdes upp med Bittrare än döden 2011, Innan du dog 2012, Mannen utan hjärta 2013 och Eld och djupa vatten 2015.
Ingrid Hedström
Ingrid Hedström är utbildad psykolog och har skrivit sex böcker om Martine Poirot. Den senaste, Svarta korpar över Villette, kom ut 2013. Sedan dess har hon skrivit ytterligare två deckare, men nu med Astrid Sammils, före detta diplomat, i huvudrollen. Serien utspelar sig i Sverige, framför allt i Dalarna. Den första delen i serien, Bortfall, utkom 2014.
Den andra delen, Måltavla, kom ut 2015 och nominerades av Svenska Deckarakademin till årets bästa kriminalroman samma år. I juni kommer den tredje deckaren om Astrid Sammils, Brandgata, ut.
Susanne Boll
Psykologen Susanne Boll har gett ut fyra böcker som alla behandlat ämnen som hot och förföljelse. I maj kommer romanen Eldsystrar ut, vars huvudperson tar emot allt allvarligare hot från en stalker. Susanne Boll har i intervjuer berättat att historien bygger på hennes egna upplevelser, då hon förföljdes av en man under tio år.
»Kvinnor är så otroligt utsatta av mäns hat och hot, det är viktigt att lyfta«, förklarade hon nyligen i radiokanalen P5 Stockholm.
Hon debuterade 2014 med Morgongåvan, spänningsroman som handlar om livsval och det vilsna sökandet efter kärlek.
Martin Grann
Martin Grann var psykolog, professor och grundare av Centrum för våldsprevention. Vid tiden för attentatet mot utrikesminister Anna Lindh arbetade han också som psykologkonsult vid Säkerhetspolisen och följde mordutredningen på nära håll.
Spänningsromanen Näktergalen är inspirerad av de verkliga händelserna år 2003 och gavs ut i september 2013. »Väldisponerad, lättläst och håller spänningen uppe«, tyckte en recensent om boken.
Martin Grann avled samma år, 44 år gammal.