Tidigt under utredningsarbetet förde Bergwallkommissionen samtal med Psykologförbundets ordförande Anders Wahlberg och psykolog Ann-Sophie Lindqvist från Rättspsykiatrin i Göteborg. Vad anser du om Bergwallkommissionens rapport och slutsatser, Anders Wahlberg?
– Jag tycker att det är en bra rapport som på ett bra sätt beskriver helheten. Det jag uppskattar väldigt mycket är att man är tydlig med bristerna och att man ifrågasätter men ändå har en avsikt att förstå och inte skapa syndabockar. Det finns många förslag som är bra för att förbättra kvalitet och säkerhet. Jag tror att det i fortsatta diskussioner kring rapporten kan komma än fler förbättringsförslag.
Något nytt som framkommit om psykologers och psykoterapeuternas roll och som inte tidigare uppmärksammats tillräckligt?
– Jag vet inte om det är något nytt som framkommit men frågan har satts i ett sammanhang så att man lättare kan förstå och få insikt i hur situationer kunde uppstå och samverka. Med det som grund kan vi lära oss av vad som kan hända och så långt möjligt undvika likande situationer. Grupptänkande och att man försöker att bekräfta en hypotes eller teori utan att reflektera över andra alternativ förekommer på många områden, inte bara inom psykologin.
Ger kommissionen, enligt din uppfattning, en rättvis bild av psykologins och psykoterapins betydelse för att en person felaktigt kom att dömas för åtta mord?
– Bergwallkomissionen har arbetat i ett och ett halvt år med att intervjua, läsa dokument och analysera. Jag har förtroende för att de gjort ett gediget arbete och jag får förutsätta att det är en rättvis bild. Själv har jag ingen möjlighet att bedöma det.
Kommissionen föreslår bland annat att landstingen bör ägna mer uppmärksamhet åt rättspsykiatrin och den psykiatriska tvångsvården, och att kunskapsutvecklingen på det området förstärks. Hur ser du på det förslaget och finns det annat bland kommissionens förslag som du välkomnar?
– Trots att det har gjorts satsningar på området under många år måste man fortfarande satsa mer på psykiatrin och inte minst rättspsykiatrin. Det gäller inte minst forskning och kunskapsförsörjning. Jag tycker också det finns bra tankar kring sakkunnigbevisning i rapporten. Kvalitetssäkring i olika former kommer man ofta tillbaka till i utredningen. Med en sådan hade en del av det som hänt kunnat undvikas. Även i underlagspromemorian som Kjell Asplund skrivit finns många bra idéer att arbeta vidare utifrån.
Läs även:
Intervju med Daniel Tarschys, ordförande i Bergwallkommissionen
Artikeln Bergwallkommission riktar kritik mot psykologer
TEXT
Peter Örn