Även om området psykisk hälsa behöver tillföras ökade resurser kan en klokare användning av befintliga resurser ger större effekter. Det skriver Sveriges kommuner och landsting i en utvärdering av insatserna 2017.
Sveriges kommuner och landsting, SKL, har nu överlämnat en rapport till regeringen om vad som gjorts inom överenskommelsen ”Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2017”. Överenskommelsen omfattade 885 miljoner kronor varav 816 miljoner var stimulansmedel till kommuner och landsting. Enligt SKL kvarstår behoven av långsiktiga satsningar.
”Våra välfärdstjänster har svårt att hålla jämna steg med efterfrågan trots stora satsningar från aktörer på alla nivåer och hårt arbete från berörda personalgrupper” uppger Ing-Marie Wieselgren, projektchef på avdelningen vård och omsorg vid SKL, i ett uttalande.
SKL ser ett behov av fortsatta satsningar inom skola/förskola och föräldrastöd, i samarbete socialtjänsten och hälso- och sjukvården. Men det finns även ett behov av att utveckla en första linje avseende psykisk ohälsa i primärvården för vuxna, mot bakgrund av att psykisk ohälsa svarar för 46 procent av alla pågående sjukskrivningar. SKL vill också se fortsatta insatser till arbetsgivarna för att utveckla det förebyggande arbetet.
I rapporten lyfter SKL fram risken att man, i takt med att den psykiska ohälsan ökar i stora grupper, tappar bort de personer som har de största behoven av vård och stöd. Det finns exempelvis tendenser till att de extra insatser personer med psykisk sjukdom behöver vid somatisk vård, som vid cancer, uteblir.
SKL konstaterar att även om området psykisk hälsa behöver ytterligare ekonomiska resurser så finns det skäl att tro att en klokare och mer systematisk användning av befintliga resurser kan ge proportionellt större effekter. Därför är det betydelsefullt med ett kraftfullt stöd till ett fortsatt utvecklingsarbete, parallellt med att nya resurser tillförs.
Läs hela slutrapporten för 2017: Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa – överenskommelse mellan staten och Sveriges kommuner och landsting.