Vardagspsykologiska dilemman? Eller det senaste inom neurovetenskaplig forskning? Hör psykologer och andra experter grotta ner sig i allt från kyssar till autism. Psykologtidningen presenterar ett gäng podcasts. Passar perfekt på promenader. Och som påfyllning.
1/Psykologipodden
Psykologstuderande Jacqueline Levi vill med sin podcast sprida psykologisk kunskap. Ambitionen är att »psykologi-folkbilda« människor. Och det gör hon i tjugofem avsnitt om allt från ångest, depression och sexuella övergrepp till vart man kan vända sig för stöd och hur ett samtal med en psykolog kan se ut.
– För mig är det obegripligt att man i grundskolan får lära sig vilket diskmedel man ska använda för stekpannor, men inte ett ord om ångesthantering och depression?Podcasten är mitt sätt att komplettera detta. Mycket av det jag lärt mig under mina psykologistudier är kunskap som kan gagna alla.
Enligt Jacqueline Levi talar responsen hon får att behovet av psykologisk kunskap »faktiskt är enormt«.
– Härom veckan fick jag ett meddelande från en kille som skrev: »Du har fått mig att tro på mig själv. Tack.« Sådant värmer verkligen. Jag drivs av vetskapen om att min relativt lilla insats kan hjälpa människor.
För sin podcast utsågs Jacqueline Levi våren 2017 till en av tre finalister i Lilla Psykologpriset.
2/Vad är poängen?
I denna podcast avhandlas »livets stora frågor«, enligt Alex Kossek och överläkaren i psykiatri Christian Rück, som »rotar runt« bland komplexa ämnen med hjälp av psykologer och/eller forskare inom psykologi. I senaste avsnittet »Vad är poängen med sociala färdigheter?« möter de psykologen Anna Warensjö.
3/Poppsykologi
Med ena foten i skivbacken, den andra i forskningsdatabasen. Psykologstuderande Fanny Jarlegård, Mikaela Månsson och Louise Flemming analyserar popmusik, filmer, serier och böcker – utifrån psykologisk forskning. Ett avsnitt fokuserar på ilska, ett annat på dansen som konstform. I senaste avsnittet problematiseras boken Omgiven av idioter av Thomas Eriksson.
4/Forskare poddar om psykologi
Vad är kärlek? Är människan en pålitlig varelse eller inte? Och vad säger modern neurovetenskaplig och psykologisk forskning om det då? Om detta handlar en poddserie i tre delar av forskare vid Stockholms universitet. Medverkar gör Stephan Baraldi, hjärnforskaren Håkan Fischer och psykologiprofessor Torun Lindholm.
5/Psykiatrikerna
Överläkarna i psykiatri Anders Hansen, aktuell med boken Fördel adhd. Var på skalan ligger du? (Bonnier Fakta, 2017) och Simon Kyaga, presenterar ny, intressant och relevant forskning inom psykiatri och neurovetenskap. I de tjugo minuter långa avsnitten, intervjuas internationella hjärnforskare om sina vetenskapliga arbeten och resultat. De båda psykiatrikerna anstränger sig för att förmedla forskningsrön så att även »människor i allmänhet kan tillgodo-göra sig kunskapen«.
6/Sinnessjukt
Egna erfarenheter. Om hur det är att leva med – och överleva – psykisk ohälsa handlar den här podcasten av och med Christian Dahlström, aktuell med boken Kalla mig galen. Berättelser från Psyksverige (Ordfront, 2017). Över etthundra avsnitt finns att lyssna på och lära av. I avsnitt nittiofem undersöker han tillsammans med en forskare vårdcentralers roll vid behandling av psykisk ohälsa, utifrån Psykologförbundets statistik om den bristfälliga tillgången på psykologer generellt på landets vårdcentraler.
7/Psykologbyrå
Adoption, förälskelse och #metoo. Aktuella, vardagsnära ämnen behandlas och avhandlas av psykologerna Margareta Berggren och Lars Övling. I de sammanlagt trettioen avsnitten intervjuas kollegor men också människor som berättar om sina erfarenheter; att bli förälskad och vad som är annorlunda just den här gången.
8/Hjärnpodden
Också denna podcast fokuserar på hjärnan. Barnläkaren Kristina Bähr fördjupar sig i hjärnan och dess koppling till mänskligt beteende, ofta med hjälp av inbjudna experter, däribland psykologer. Åse Kruse, psykolog inom företagshälsovården, svarar i ett avsnitt på frågor om utmattningssyndrom. I ett annat utvecklar Oskar Henrikson, psykolog på Psykologfabriken och aktuell med boken Ensam eller stark. Åtta principer för framgångsrika team (Natur & Kultur, 2017), som handlar om hur man kan skapa arbetsplatser som gynnar altruistiska beteenden framför egoistiska.
9/Superältarna
Kyssar, skam och nyårsfirande. Inget ämne är för litet – eller stort – för psykologen och författaren Jenny Jägerfeld och författaren Johanna Thydell. De vänder och vrider på allt, och alltid utifrån ett psykologiskt, biologiskt och politiskt perspektiv. Flest lyssningar av de femtiofyra avsnitten fick deras första, som handlar om kultfilmen Dirty dancing från 1987. Med inbjudne musikjournalisten Fredrik Strage analyseras Babys anknytning, Johnnys »risiga självbild« och, naturligtvis, som de själva uttrycker, »ältar vi också det mest klassiska filmcitatet av alla: »Nobody puts baby in the corner«, för är det verkligen ett hörn Baby sitter i?«