Ingen kommer undan. Oro är en del livet och kan vara både konstruktiv och nödvändig. Men om den gnager sönder dagar och nätter med tankar utan slut och rädslor på rad, är det klokt att stanna upp, och tänka till. Det menar psykologen, psykoterapeuten och författaren Anna Kåver, aktuell med den populärvetenskapliga boken Oro. Att leva med tillvarons ovisshet.
– Min förhoppning är att skapa nyfikenhet så att fler vågar utforska sin oro och hur den påverkar livet, säger Anna Kåver och fortsätter:
– Utmaningen är att lära sig kunna skilja mellan oro som förgiftar tillvaron och som begränsar våra liv, och den kloka och konstruktiva som ju är en del av att vara en förutseende och omtänksam människa
I denna lilla bok som rymmer så mycket mer än storleken avslöjar, förklarar Anna Kåver begreppet oro utifrån tre perspektiv: det existentiella, det psykologiska och det biologiska. Alla är centrala, men de existentiella frågorna har här en särskilt betydelsefull plats när det gäller oro, menar hon.
– Många av oss funderar mycket och ofta över de stora livsfrågorna som döden, ensamhet, kärlek och meningen med livet. Det gör oss sårbara, men ger också en chans till förändring. Jag vill ingjuta modet att ställa frågor som: Känner jag mig älskad? Fyller jag mitt liv med mening? Om inte, vad kan jag göra åt det?
Att befinna sig i existentiell ovisshet kan vara bland det läskigaste som finns, men det är också en chans till utveckling och en djupare självinsikt, förklarar Anna Kåver, som i boken ger flera tillfällen för läsaren att stanna upp och reflektera över sin livssituation. Formatet är väl genomtänkt, språket och tilltalet likaså.
– Boken får inte kännas tung, utan lättläst och behändig. Jag skriver ju om komplexa fenomen som jag även kan formulera akademiskt och vetenskapligt, men eftersom målet är att sprida kunskapen till så många som möjligt är jag mycket mån om att språket ska kännas lättillgängligt.
– Jag tänker mig den som en populärvetenskaplig kunskapströst, där läsaren hittar ett lugn i att få kunskap om sitt inre och nya förhållningssätt att hantera det.
Anna Kåver, som arbetat i över fyrtio år inom psykiatrin och skrivit en rad böcker inom området, har en käpphäst. Att skapa ett vi, och utradera maktperspektivet mellan patient och profession.
– Jag vill ta ner oss från piedestalen. Människors existentiella livsvillkor är desamma oavsett vilka roller vi för tillfället har, patient, läkare, psykolog. Att vi har olika förutsättningar att hantera livet, är en annan sak. För att kunna skriva om ett ämne är det en fördel att ha varit med om det själv, säger hon.
Boken vänder sig till alla, mer eller mindre oroliga. Men också psykologer och psykoterapeuter att använda tillsammans med patienter i behandling, som biblioterapi.