Alla vårdcentraler ska ha en psykolog, det är budskapet från Socialstyrelsen.
– Vi behöver få en mer jämlik situation över landet, säger Pontus Strålin, medicinskt sakkunnig.
Text: Maria Jernberg
I en ny rapport ger Socialstyrelsen en målbild för hur vårdcentralerna ska arbeta med psykisk ohälsa. Stegvis vård, tvärprofessionellt teamarbete, kompetens i bemötande och tillgång till psykolog är vad som lyfts fram.
– Psykologer bidrar väldigt positivt. Förutom behandling kan de bedöma och vara duktiga handledare. Det är en utmaning för vårdcentraler att omhänderta den stora mängden patienter med psykisk ohälsa som kommer, psykologen kan ta ledande roller i omhändertagandet av dem och hur insatserna ska utformas, säger Pontus Strålin.
I dagsläget har 75 procent av vårdcentralerna en psykolog. Socialstyrelsens nya rapport ställer inga krav eller ger några morötter, rapporten betecknas som en målbild.
– Det är en mjukare produkt än riktlinjer. Om vi ska ta fram en normerande produkt är kravet på vetenskaplig evidens större än vad vi har här, men vi tror att den tydliggör för regionerna i sina krav på vårdgivarna.
Framförallt är det i glesbygd och på små vårdcentraler som psykolog saknas. Pontus Strålin menar att deras svårigheter med att rekrytera inte kommer lösas i och med målbilden.
– Och det är därför vi skrivit att vårdcentralen ska ha tillgång till psykolog. Att den är på plats fysiskt är att föredra, men en psykolog som delar sin tid mellan flera ställen eller finns tillgänglig digitalt kan också fungera.
Pontus Strålin ser positivt på framtiden för psykologer på vårdcentralen. År 2010 var de endast 300, nu är de närmare 2000.
– Det här har varit en rörelse underifrån. Vi hör att primärvården tycker att psykologer är en mycket värdefull resurs, sådant sprider sig.