Vårdbolaget Psykiatrispecialisterna vänder sig direkt till skolor med budskapet att de sparar stora belopp på privata adhd-utredningar.
– De har extremt mycket att vinna på det här, säger David Grönte, psykiater och ägare.
Text: Maria Jernberg
Psykiatrispecialisterna säljer digitala adhd-utredningar och riktar sig till både barn och vuxna. Hittills har 1 700 utredningar genomförts. De marknadsför sig även mot skolor. Någon enstaka skola har än så länge nappat.
– Hela tanken är att i femtio procent av fallen försvinner problemen som ett trolleri om barnet får medicin. Men det är två års väntan för att komma till utredning på bup och då behövs det kanske en heltidsassistent under tiden. Om skolan i stället köper en utredning och en medicininsättning, kan de vinna en miljon på att inte anställa en resurs, säger David Grönte.
Verena Åhlin, chefsöverläkare på bup i Linköping, är kritisk till Psykiatrispecialisterna. Hon har tipsat IVO om att företaget genomför utredningar helt digitalt.
– Särskilt yngre barn är svåra att bedöma utan att ha varit i samma rum. En kroppslig undersökning ska ingå men också bedömning av psykisk status, det tänker jag är svårt på små barn digitalt.
Hon är mycket tveksam till hur företaget marknadsför sig mot skolor.
– Bara för att barnet får ett läkemedel betyder det inte att skolan börjar fungera av sig själv. Medicinen ska ges tillsammans med andra insatser, säger Verena Åhlin.
Fram till mars i år hade bup i Linköping fått in nio remisser från Psykiatrispecialisterna med förfrågan att följa upp barns medicinering. Verena Åhlin menar att det insända underlaget varit bristfälligt och mottagningen har därför ändrat sina rutiner.
– Nu dubbelkollar vi alltid att allt finns med.
Verena Åhlin har också noterat att differentialdiagnostiska överväganden saknats och att samtliga utredningar har gjorts av David Grönte själv, som är vuxenpsykiater.
– De har genförts utan barnkompetens.
David Grönte berättar att numera görs alla utredningar av två barn- och ungdomspsykiatriker. Det digitala formatet kommer att fortsätta och fungerar bra, enligt honom.
– Vi använder begåvningstestet CTF-20-R som är validerat digitalt. Dessutom samlar vi in så mycket information innan själva utredningen att det bara är de med en tydlig adhd-problematik som går vidare. Övriga säger vi nej till.
Prislappen för en utredning ligger på 35 000 kronor, för insättning av medicin tillkommer 4995 kronor. Psykiatrispecialisterna erbjuder även utredningar på avbetalning och hänvisar då till företaget Medical Finance.
– Väntetiden till bup är två år. Vid medelsvår adhd är det relativt ofta föräldrarna beviljas vårdnadsbidrag, så de förlorar inte pengar på att låna till en utredning.
Berättar ni det för föräldrar?
– Vi kan aldrig lova någonting men vi säger att vid den här graden av funktionsnedsättning är det vanligt att man blir beviljad vårdnadsbidrag.