Hypnos är okänd mark för många psykologer. Reportern Maria Jernberg testar därför metoden och pratar med psykologer på hypnoskurs.
“Nästan alla kan nå ett hypnotiskt tillstånd”
Jag sitter i en fåtölj i Christina Lillieroths psykoterapirum. Fåtöljen är ovanligt bekväm. Mitt huvud är tillbakalutat och jag blundar. Det är lagom varmt i rummet. Christina Lillieroth har frågat om vi ska sätta igång och jag har sagt ja.
– Föreställ dig en trappa, säger hon. Med tio trappsteg.
Hon talar mjukt och långsamt.
Jag får veta att trappan leder till en trädgård och hon säger till mig att gå ner.
Trappan är av sten. Jag håller mig i ett kallt järnräcke. Efter fem steg blir jag tillsagd att stanna.
– Du är på en avsats. Där står en kruka, vilken färg har blommorna?
– De är röda.
– Röda. Vilken sort?
– Jag vet inte vad de heter men de ser nästan ut som fyllda pioner.
– Du behöver inte veta, de får vara fantasiblommor.
Jag tar de återstående fem stegen i trappan och är nere i trädgården.
– Vad är det för väder?
– Mulet och varmt.
Hon säger att jag ska gå till en plats som är lugn och fin, där jag kan sitta skönt. Jag kliver i det höga, gulnande gräset, fram till ett äppelträd.
– Beskriv platsen där du är.
– Jag sitter under ett äppelträd, framför mig är gräs och en utsikt. Trädgården ligger högt.
– Din trädgård ligger högt. Hör du något?
– Nej, det är nästan helt tyst.
– Nästan helt tyst, som är så ovanligt i dag. Om du skulle höra något, vad skulle det då vara?
– Fåglar, svarar jag först, men känner att det blir fel. Jag vill inte ha distinkta ljud. Gräset som vajar i vinden, säger jag sen.
– Så tyst att du hör gräset vaja i vinden. Är det ett gammalt eller ungt träd?
– Mitt emellan.
– Då har det ändå stått där ett tag. På samma plats i alla väder, sett allt som händer i trädgården. Det har klarat hårda kalla vintrar och mycket heta somrar. Du kan hämta inspiration från trädet, få kraft när du själv upplever en hård vinter.
En tanke slår mig, att jag nog gapar lite. Jag är så avslappnad. Låter det vara och tittar ut över gräset igen, känner lukten av kvav sensommar. Sedan tänker jag att jag måste komma ihåg vad vi säger, jag ska skriva om det här, men struntar snabbt i det och märker att stammen är hård mot ryggen. Ser upp på de knotiga grenarna med blad och vita äppelblommor. Christina Lillieroth frågar om jag vill göra något mer i min trädgård innan jag lämnar den. Jag svarar att jag vill titta på utsikten. Reser mig från marken och går den korta biten bort. Till höger är svarta, spetsiga berg som når molnen, till vänster havet som glittrar.
– Vad känner du när du tittar på bergen och havet?
– En väldighet, svarar jag och känner mig lite löjlig och högtravande, men tillåter mig det.
– Var känner du den?
– I bröstet, säger jag och märker hur bröstet är uppfyllt, att världen är stor.
Jag vill bara stå här och titta men Christina Lillieroth säger att det är dags att lämna platsen. Hon ber mig att göra ett tecken när jag är redo att gå uppför trappan igen. Även den här gången får jag stanna på avsatsen. Jag ser ut över trädgården. Tittar på trädet som står i gräset, mot havet och bergen. Det är tungt att ta de sista stegen bort. Jag blir tillsagd att öppna ögonen när jag är redo.
– Rör försiktigt på fingrar och tår för att komma tillbaka.
Jag blinkar med ögonen, de vill fortsätta vara stängda. När jag öppnar dem slår rummet emot mig. De beige, kantiga möblerna är skarpa och påträngande. Jag känner mig inte upplagd för att möta Christina Lillieroths blick. Men hon tittar snett åt sidan, inte rakt på mig.
Hon berättar att det jag varit med om, är starten på hennes hypnosterapier. Då etableras ett tryggt rum. Det tar olika lång tid att komma dit, men så gott som alla kan uppleva det.
– När vi sedan går vidare i terapin, får klienten fortsätta på en stig som leder bort från trädgården, och där, längs med stigen, möta de problem som den sökt för.
Christina Lillieroth frågar om jag vill ha vatten och jag känner att jag blivit törstig. Hon häller i mitt glas och jag dricker alltihop.
– Nervsystemet behöver påfyllnad. Köp en glass eller något innan du åker hem.
Vid cykeln tar jag fram ett äpple som jag haft i väskan, det smakar gott. Här utanför är allt som vanligt.
Fakta/Christina Lillieroth
Psykolog, psykoterapeut och specialist i klinisk psykologi med mottagning på Södermalm i Stockholm. Har en psykodynamisk grund och utövat hypnos i trettio år.
“Många psykologer bär på kunskaperna”
Hypnosutbildning för psykologer startar i Stockholm och Göteborg under hösten.
– Jag tror att en kreativ metod bortanför orden passar många patienter, säger Ann Bäckman Barbäck, en psykolog som har anmält sig.
Text: Maria Jernberg
I Vasaparken i Stockholm, intill träd och dämpad belysning, ligger Vallentinhuset. Här hålls en 64 timmar lång grundkurs i hypnos. Den låga, vita byggnaden från 1827, passar ändamålet väl, där finns flera små rum deltagarna kan använda när de delar upp sig för att öva.
– Vägen till att kunna utföra hypnos, är att lära sig släppa egna föreställningar och i stället tona in klientens specifika uttryck och sinnesmodalitet, säger Per Isaksson, socionom och psykoterapeut.
Han leder kursen som arrangeras av Svenska föreningen för klinisk hypnos. Föreningen verkar för att stödja utbildning och forskning inom området och har tvåhundra medlemmar. Skattmästaren, psykologen Göran Skarman, berättar att medlemsantalet motsvarar en promille av de tvåhundratusen med hälso- och sjukvårdslegitimation, som är potentiella utövare av klinisk hypnos.
– Om vi i alla fall kunde vara två procent, då skulle det finnas en helt annan kompetens som skulle komma patienterna till godo.
Föreningens målsättning är att bli fler. I Göteborg anordnas en kurs som är specialistackrediterad, något som också Stockholmskretsen strävar efter.
– Ja, det är absolut något vi vill kunna erbjuda, säger Per Isaksson.
På första kurshelgen i Vallentinhuset får gruppen själva erfara transtillstånd och öva på att inleda en hypnos.
– Vi talar om språkets betydelse, att välja ord som förstärker resurser.
För en person under hypnos är öppen och sårbar.
– Ditt kritiska sinne är nedtonat, du sänker garden. Vilket också möjliggör förändring och att ta in nytt.
Ann Bäckman Barbäck sökte utbildningen för att få fler verktyg i det terapeutiska arbetet. I sin egen verksamhet tar hon emot jäktade huvudstadsbor, varav många lider av barndomstrauman.
– Människor är så stressade att jag inte alltid kan utföra behandling. De måste komma ned om vi ska kunna göra något bearbetande.
Psykologen Susanna Carolusson är tidigare ordförande för Svenska föreningen för klinisk hypnos och har utbildat i metoden under trettio år. Hon blev förvånad när hon nyligen såg en facebooktråd där en psykolog undrade om det är någon som håller på med hypnos nu för tiden.
– Jag tänkte: »Herregud jag har utbildat så många i Göteborg, och Stockholmskretsen har fortsatt att utbilda och utbilda.« I Linköping och Jönköping används det i psykiatrin, liksom på flera traumaenheter runt om i Sverige. Många psykologer bär på kunskaperna.
I hennes handledningsgrupper finns psykologer med olika inriktningar och bakgrund.
– En kbt-psykolog som använder hypnos fördjupar egentligen bara sin manual. I stället för att ge en hemläxa med exponering in vivo får klienten först leva sig in i situationen på plats I terapirummet, vilket blir tryggare.
För att utöva klinisk hypnos krävs legitimation inom ett hälso- och sjukvårdsyrke, men vem som helst kan utföra estradhypnos så länge ansökan till Socialstyrelsen blir godkänd. Medlemmar från Svenska föreningen för klinisk hypnos brukar bevaka uppvisningarna och erbjuda sin hjälp när det går snett.
– En man uppmanades föreställa sig att han blev attraherad av en annan man och hur det kändes att vara homosexuell. Nästa dag skämtade de med honom på jobbet, »jaha du har kommit ut ur garderoben«. Mannen fick stark ångest. Kanske kände han sig hotad i sin sexualitet, eller om han var homofob, det vet jag inte, men han fick ta hjälp av en av våra medlemmar, säger Susanna Carolusson.
Göran Skarman berättar att metoderna för att uppnå hypnostillstånd är likartade i estradvarianten som i den kliniska.
– Fast tillståndet i sig är inte läkande utan vad som ger effekt är terapeutens och klientens gemensamma arbete.
Föreningen uppmärksammade nyligen att Regeringskansliet under flera år haft frågan om att häva lagen av vilka som får utöva klinisk hypnos, på sitt bord.
– Vi upptäckte den här så kallade KAM-utredningen av en slump eftersom vi inte hade varit remissinstans.
De skickade in sina synpunkter i efterhand. Om det nya förslaget går igenom blir det möjligt att söka klinisk hypnos hos icke-legitimerad personal.
– Den här lagen behövs för att skydda patienterna.
Föreningen betonar vikten av att utövaren har en bredare utbildning med sjukdomslära i botten, för att kunna ta hand om eventuella bieffekter och bedöma när hypnos inte är lämpligt.
– Behandlingen ska göras inom ramen för yrkesutbildningen, hypnosen är ett komplement.
För Ann Bäckman Barbäck har kunskaperna från första kurstillfället redan kommit till användning.
– I veckan gjorde jag en guidning utifrån en trygg plats. Det brukar vara att sitta vid en sandstrand eller titta på träden, något som tryggar. Men den här gången tog jag patientens egna ord och la in i guidningen, det var nytt för mig. Det är roligt att direkt kunna prova det vi lär oss.
Fakta/Vem är behörig att utöva hypnos?
Klinisk hypnos: Den som har ett legitimationsgrundande yrke inom hälso- och sjukvården.
Estradhypnos: Ingen specifik utbildning krävs men ansökan behöver göras till Socialstyrelsen.
»Vi vill vara ett alternativ till kbt«
Hypnosbehandling för barn och unga med
IBS prövas på Karolinska institutet.
En av de första diskussionerna, och möjligtvis den längsta, i Tea Soinis forskargrupp, var vad de skulle kalla behandlingen.
– Vi kom inte undan att ha ordet hypnos eller hypnoterapi med, för det är vad det är.
Många av hennes kollegor tyckte det lät ovetenskapligt men Tea Soini menar att det inte är deras jobb att hitta på ett annat namn.
– Vårt jobb är att bidra till en annan inställning, att det här faktiskt kan funka.
När hon förklarar för familjerna och de förstår kopplingen mellan hjärna och tarm, märker hon att de blir mottagliga för att pröva hypnos.
Behandlingen utgår från en internetplattform och pågår under tolv veckor. Just nu utvärderas den i en pilotstudie. Familjerna som deltar får tillgång till ljudfiler där barnen får följa en psykolog som genom suggestioner guidar i avslappning, meditation och visualisering. Övningarna är riktade mot mage och tarm, och språket är bildligt.
– Barnet får visualisera en luftballong, fylla upp magen som en ballong, spänna den och sen blåsa ut all luft, och samtidigt föreställa sig att vara i luftballongen. Eller en rutschkana, barnet kan bestämma själv hur snabbt eller långsamt rutschkanan går och visualisera tarmen och hastigheten där.
IBS ingår i paraplybegreppet smärtdominerade mag-tarmsjukdomar. Gemensamt för tillstånden är att det inte har gått att finna en medicinsk förklaring till buksmärtan. Omkring 13 procent av alla barn, vid en given tidpunkt, lider av dem.
– Vid sådana tillstånd är hjärnans sätt att hantera signalerna från kroppen central, säger Maria Lalouni, psykolog och en av forskarna i studien.
Det ger stora möjligheter att arbeta med psykologiska behandling.
– Hypnoterapi skulle aldrig hjälpa mot ett brutet ben, medan till exempel illamående är mer påverkbart av hjärnans sätt att bearbeta. Symtomen kan minska genom hur vi förhåller oss till dem.
Behandlingen som ges i studien bygger på forskning från Nederländerna som visat goda resultat. Där blev 80 procent av deltagarna symtomfria.
– Sådana siffror är svårt att tro att vi ska få, men förhoppningen är att genomföra den stora studien nästa år och att det därefter blir ett alternativ i reguljär vård. Alla svarar inte på kbt-behandlingarna som i dag erbjuds, säger Tea Soini.
Fakta/hypnos
- Flera regioner (till exempel Skåne och Västra Götaland) rekommenderar hypnos vid behandling av IBS. I riktlinjer för behandling av ångest rekommenderar Socialstyrelsen basal kroppskännedom, vilket lärs ut i hypnosutbildningar för hälso- och sjukvårdspersonal.
- Den evidens som finns för hypnos baseras till stora delar på kliniska fallstudier, publicerade i vetenskapliga tidskrifter, medan Socialstyrelsen främst utgår från ett medicinskt perspektiv och RCT-studier.
- För cirka tjugo år sedan svarade Psykologförbundet i ett ärende hos Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd att hypnos är tillämpligt i behandling utförd av legitimerad psykolog.
- Den internationella hypnosföreningens etiska riktlinjer anger: Hypnos är ett tilläggsverktyg som är underställt och en del av den psykologiska eller medicinska behandlingen som klinikern har rätt att utöva.
Fakta/Forskning stödjer hypnos vid följande tillstånd
- Trauma, ptsd, komplex ptsd
- Anknytningssvårigheter, dissociation
- Depression, ångest
- Ätstörning, sömnproblem
- Utmattningssyndrom, kronisk trötthet
- Kronisk smärta
- Nedsatt immunförsvar
- Huvudvärk, migrän
- Hjärnskador, neurologiska skador
- IBS
- Sexuella problem, klimakteriebesvär och inför förlossning