Det kan börja med att psykologen Magnus Ringborg ser en riktigt konstig sten, då kickar tankarna igång. Här finns en form att upptäcka. Sedan gäller det att våga gå loss, knacka fram formen, hitta det rätta uttrycket.
– Att få fram det mänskliga uttrycket är det jag är mest intresserad av, säger Magnus Ringborg, psykolog och skulptör.
Uttryckt sig konstnärligt har han gjort sedan han var liten pojk på 1950–talet. Då var det med pennan han skapade former. Även om det ibland var lite oklart med vilken hand han skulle föra pennan. Belöning på 60 kr väntade från föräldrarna om han skiftade hand.
– Så jag ritade en vacker segelbåt med högerhanden, tog pengarna och fortsatte sedan rita med vänster, säger han och skrattar.
Under studietiden roade han sig med att teckna karikatyrer av »trista föreläsare«, som psykolog och familjeterapeut skrev han parallellt krönikor och tecknade karikatyrer för Psykologtidningen. På resor är det med pennans hjälp han minns. Men på konserter får skissblocket åka i fickan.
– Jag börjar teckna av artisten men märker att jag inte kan lyssna på samma sätt då.
För det är något speciellt som händer när han sätter pennan mot papperet, eller slägga och mejsel i stenen, ett samspel mellan ögat, handen och verktyget.
– Jag kopplar av den planerande delen av hjärnan. Ett skönt alternativ till allt prat man har som psykolog.
/Hanna Nolin
Vill du skulptera?
1) Gå en kurs för att lära dig tekniken.
2) Var inte för respektfull mot stenen, våga hamra på.
3) Börja inte med att göra porträtt, börja med att göra något fult. Våga göra misstag.
Fakta: Magnus Ringborg är psykolog, specialist i klinisk psykologi och psykoterapeut och bor på Södermalm i Stockholm med sin fru Christina. Han är aktuell med flera offentliga skulpturer, senast Stråktrio i en park i Trollhättan, och gör podden, »Vi snackar Dylan«.