Sex frågor till Tanja Suhinina som skrivit boken ”Du med flera, en guide till polyamori, relationsanarki och annan flersamhet”.
Vad är poängen med flersamhet?
–Att inte se exklusivitet som det ultimata kärleksbeviset. I en flersam relation finns andra sätt att visa hänsyn och hängivenhet. Den handlar inte så mycket om vad man inte ska göra med andra, utan mer om vad man gör tillsammans.
Vad är det bästa?
–Att kunna vara sig själv på många olika sätt och att inte behöva ha en relation som fyller alla ens relationsbehov – att kunna dela upp det lite mer. Många tycker det är skönt att slippa leta efter en person som matchar allt det man söker, och att inte behöva göra avkall på vissa saker.
Blir man inte svartsjuk?
–Att gå in flersamhet kan väcka svartsjuka i början. Man blir mer svartsjuk när ens partner dejtar andra, samtidigt kan det leda till mindre svartsjuka när man märker att man blir vald om och om igen och att andra personer inte är ett hot. Så parallellt med att det kan vara skrämmande så upptäcker man nya sidor av sig själv och får göra roliga saker man inte gjort på länge. Vi brukar prata om vikten av att stå ut med jobbiga känslor, att de inte ska begränsa oss, så är det med svartsjuka också.
Behövs förberedelse?
–Det vanligaste felet par som vill öppna upp gör, är att inte förbereda sig alls och bara tänka att det kommer gå bra. De behöver inte planera så mycket men de måste vara medvetna om att det är en omställning. Par som levt monogamt brukar vara vana vid att deras liv hänger ihop – om jag får ligga så får du ligga, om du mår bra så mår jag också bra. Det där kommer förändras. En av dem kanske träffar någon snabbt och blir nykär, medan den andra får ett heartbreak och blir dumpad. Bara att koppla loss och se varandra som individer igen snarare än som en enhet, kan vara en utmaning. Men ofta är det bra och givande att få lite mer space.
Låter som det kan bli en tuff situation?
–Jag vill inte säga att det inte uppstår jobbiga situationer, men folk skaffar ju till exempel barn, och det är en tuff situation, kanske måste man ge upp sin hobby och egentiden är knapp. Ändå är det meningsfullt. I en flersam relation kan man vara glad för sin partner, det kan vara sexigt att ens partner träffar andra och härligt att se hen utvecklas och växa.
Andra halvan av boken är en manual till flersamhet, behövs det?
–Flersamhet är inte komplicerat i sig men som ny vill man ändå ha lite guidelines. Så jag tar upp saker som oftast är bra att tänka på. Hur vi gör monogama relationer lär vi oss från att vi är små. Från de första tecknade filmerna och hela livet framåt är det mycket kultur som guidar oss. För flersamma däremot, saknas förebilder, riktlinjer och föreskrifter.
Läs Psykologtidningen porträtt på Tanja Suhinina här.