I min förra ledare skrev jag om att balansera mellan självständighet och tillhörighet och om att som ledare och följare förhålla sig till dessa båda storheter på ett sätt som gagnar både gruppen och de enskilda människorna.
Sedan dess har jag haft förmånen att representera Psykologförbundet på Sacos kongress där just den balansgången på olika sätt stod i fokus. Det gällde inte minst genom den avgående styrelsens inriktningsproposition om ett starkare Saco i framtiden en proposition som gett upphov till flera viktiga motioner och samtal innan och under kongressen. Innehållet i propositionen bygger på ett omfattande arbete med att vända på stenar om makt och inflytande identifiera olika intressen och utveckla gemensamma värderingar strukturer och samhällspolitiska mål. Syftet med propositionen är att nå en stärkt intern samling och ökad extern kraft för Saco som federation.
En del av Sacos framtidsarbete har handlat om att ta fram federationsgemensamma värderingar. Dessa värderingar är tänkta att guida konkreta förhållningssätt och ageranden för en stärkt intern demokrati och för att nå framtidspropositionens mål. Utifrån min erfarenhet av att handleda samtala och undervisa om yrkesetiska dilemman och självreflektion ser jag fram emot att bidra till att de nya värderingarna blir aktiva verktyg – under kommande mandatperiod även som ledamot i Sacos styrelse.
I höst har vi hört media rapportera från politiska kongresser landsmöten och partiledardebatter. Just nu på radion diskuteras talmansrundan om hur Sverige ska regeras. Precis som Sacos framtidsarbete och pågående processer inom vårt eget förbund handlar det om hur vi tar gemensamt ansvar för demokratin och hanterar utmaningar med representation inflytande och samarbete. En klarsynt person har sagt att »i en välfungerande grupp har alla större fokus på vad man själv kan förändra än vad andra behöver utveckla«. En position som jag menar att Psykologförbundet bör ta och som ofta tar oss långt mycket längre än den motsatta.
Kristina Taylor, ordförande