Under 2019 fick en av tio kvinnor mellan 18 och 24 år antidepressiva läkemedel, visar Socialstyrelsens nya siffror. Det är dubbelt så många jämfört med jämnåriga män. I den yngsta gruppen, 5 till 9 år, är rollerna omvända.
Allt fler barn och unga vuxna får antidepressiva läkemedel. Flickor och kvinnor dominerar kraftigt. Från 10-årsåldern upp till 24-årsåldern svarar de för omkring dubbelt så stor användning jämfört med jämnåriga pojkar och unga män. Det är bara i riktigt unga år, i gruppen 5 till 9 år, som rollerna är omvända. I den gruppen är användningen av antidepressiva läkemedel dubbelt så vanligt bland pojkar.
Det visar en analys som Socialstyrelsen gjort för år 2019, utifrån data från patientregistret och läkemedelsregistret. Det året gjorde 10 procent av landets kvinnor, drygt 40 200 individer, i åldern 18 till 24 år minst ett uttag av antidepressiva läkemedel på apotek. Bland män var motsvarande andel 5 procent (drygt 21 340 individer). Även bland 10- till 17-åringar var det närmare dubbelt så många flickor som pojkar som fick ett recept på antidepressiva läkemedel utskrivet.
Förklaringen är, ensligt Socialstyrelsen, att fler flickor och unga kvinnor diagnosticeras med depression och ångestsyndrom, och att de dessutom drabbas av andra tillstånd jämfört med unga män. Det kan handla om ätstörningar, smärttillstånd och premenstruella syndrom. Dessutom tar kvinnor dessa läkemedel under en längre tid än vad män gör.
Att rollerna är omvända i den lägsta åldern, 5 till 9 år, förklarar Socialstyrelsen med att pojkar oftare diagnosticeras med adhd och autism. I den åldersgruppen, där även samsjuklighet är vanligt hos främst pojkar, gjorde 318 pojkar och 169 flickor minst ett uttag av antidepressiva läkemedel under 2019. Men till skillnad från unga vuxna, där tre av fem förskrivningar sker inom primärvården, är det i den yngsta gruppen vanligast att förskrivningen sker inom barn- och ungdomspsykiatrin och annan specialistvård.
Läs mer i rapporten Aspekter av antidepressiv läkemedelsbehandling av barn och unga vuxna.