Höga nivåer av stresshormon under graviditeten kan påverka delar av barnets hjärna som styr den emotionella och sociala utvecklingen, visar ny forskning.
Det är sedan tidigare känt att moderns upplevda stress under graviditeten kan påverka barnet negativt. Studier har visat att mellan 10 och 35 procent av dessa barn riskerar en försämrad kognitiv utveckling och en ökad risk för bland annat adhd och depression. Men det har tidigare främst studerats med hjälp av frågeformulär.
Nu har forskare vid universitetet i Edinburgh använt ett mer objektivt mått på stress hos gravida kvinnor i relation till effekter i barnets hjärna: nivån av stresshormonet kortisol hos modern och MRI-undersökning av barnen.
I studien mättes aktiviteten i den så kallade HPA-axeln med hjälp av analyser av kortisolnivåerna i hårprover från 78 nyförlösta kvinnor. Proverna samlades in inom tio dagar efter födseln och gav information om nivåerna de senaste tre månaderna. Spädbarnen fick genomgå hjärnscanning med MRI medan de sov.
Resultaten visade att det fanns ett samband mellan nivåerna av kortisol i hårprover och mikrostrukturella förändringar i hjärnans amygdala hos spädbarnen, ett område som är kopplat till barnets emotionella och sociala utveckling. MRI-undersökningarna påvisade dessutom skillnader i amygdalas förbindelser med andra delar av hjärnan.
Enligt forskarna är det första gången som aktiviteten i moderns HPA-axel studeras i förhållande till biomarkörer i hjärnan hos nyfödda barn.
Studien Maternal cortisol is associated with neonatal amygdala microstructure and connectivity in a sexually dimorphic manner är publicerad i tidskriften eLife.