Behandling mot depression vid tidig psykossjukdom kan förmodligen öka chansen att bromsa psykosutvecklingen, visar ny forskning. Nu inleds en klinisk prövning som ska bekräfta forskningsfynden.
Det är sedan tidigare känt att depression hos patienter med till exempel schizofreni som regel påverkar behandlingsutfallet negativt. Nu visar ny forskning att patienter med en kombination av depression och psykossjukdom inte utgör någon undergrupp bland psykospatienter.
Depression tycks snarare regelmässigt ingå i ett tidigt skede hos de flesta som utvecklar psykossjukdomar, och att en tidig intervention som riktar sig mot depressionssjukdomen kan ge positiva effekter på behandlingsutfallet vid psykossjukdom.
Forskarna vid University of Birmingham´s Institute for Mental Health har använt data från 1 700 patienter som ingår i den europeiska PRONIA-studien. De kombinerade demografiska och kliniska data med detaljerade uppgifter om symtom och resultat från hjärnscanning med fMRI-kamera. Deltagarna hade nydebuterad depression och nydebuterad psykossjukdom.
Resultaten visade att det var små skillnader i såväl depressionssymtom som i förändringar i hjärnstrukturen mellan patienter med eller utan samtidig psykossjukdom. Forskarna hävdar att resultatet visar att det inte finns någon subgrupp med depression bland psykospatienter och att en tidig intervention som riktar sig mot depressionen kan vara gynnsam för de flesta psykospatienterna, parallellt med den behandling som i övrigt ges vid psykossjukdom i ett tidigt stadium.
Forskarna bakom studien har redan inlett en klinisk prövning, ADEPP-trial, för att testa om hypotesen stämmer. Prövningen ska sträcka sig över sex månader och målsättningen är att se om ett tillägg med antidepressiva läkemedel leder till ett snabbare tillfrisknande bland psykospatienter.
Studien The Psychopathology and Neuroanatomical Markers of Depression in Early Psychosis är publicerad i tidskriften Schizophrenia Bulletin.