Återhämtningen och att hitta sin egen motståndskraft.
Det är nycklarna för att vårdpersonalen ska hålla ut, enligt psykologen Anna Wickberg, samordnare för psykologerna som stöttar vårdpersonalen i Region Stockholm.
Vilka yrkesgrupper behöver stöd?
–Samtliga, från undersköterskor till sjuksköterskor, läkare och chefer. Att vårda patienter i livets slutskede som är i deras egen ålder och tidigare varit friska, det är inte en normal situation inom vården och mycket påfrestande. Läkare måste göra fler etiska överväganden än normalt, och många i personalen är dessutom omplacerade. De är ovana vid att arbeta med den här typen av smittsamma sjukdomar och under så hög press under lång tid.
Hur stort är behovet?
–Mycket stort. Vi är drygt 40 psykologer och psykoterapeuter i vår organisation som stöttar vårdpersonalen och har den senaste månaden haft 55 ärenden från Stockholms läns sjukvårdsområde. Normalt har vi runt fem ärenden per månad i det området. Behovet ökar snabbt.
Vilket stöd erbjuder ni?
–Vi har en dygnet runt-öppen telefonjour men åker också ut till sjukhusen i Stockholm för att möta personalen på plats. Vi använder oss ibland av videosamtal eller andra tekniska lösningar. Vid gruppinsatser åker vi nästan alltid ut, som häromdagen då en psykolog hade ett samtal med tio läkare.
Vad är det viktigaste att förmedla till vårdpersonalen?
–Återhämtningen, den är avgörande för hur de ska hålla över tid. Att bara gå på adrenalin kommer inte att fungera i längden. Att hjälpa individen att hitta sin egen motståndskraft för att öka förmågan att hantera stress är också oerhört centralt. När den här krisen är över, då kommer vårdpersonalen att behöva ett annat sorts stöd.
Är inte vårdpersonalen oroad för egen del, att själva bli smittade?
–Jo, absolut. Vi kan inte ta bort oron, däremot kan vi hjälpa dem att hantera oron och sänka deras stressnivå.
Fotnot: Anna Wickberg är psykolog och krissamordnare på Falck Healthcare, som har ett avtal med Region Stockholm för krisstöd.