Det är något djuriskt hon kommer åt förklarar hon, en urmänsklig instinkt att ta sig förbi motståndaren och vinna.
– Det är något som väcks inom en, ett starkt adrenalinpåslag, säger Maurine Filip.
Roller derby är en fullkontaktsport på rullskridskor, man åker i varv och plockar poäng genom att ta sig förbi motståndarspelaren. Maurine började när hon pluggade till psykolog i Umeå, tidigare var handboll grejen (men avstånden till matcherna i Norrland var betydligt längre än i hemstaden Stockholm och tog för mycket tid).
Första träningen var lite »Bambi på hal is«, men Maurine lärde sig snabbt, efter ett halvår åkte hon som utbytesstudent till Dublin, och tränade Roller derby där.
– Det var tuffare och mer utmanande. Det taggade mig!
Tillbaka i Sverige började hon först sommarträna med Stockholmslaget, sedan veckopendla, de frågade om hon ville följa med på turné i Dallas, USA. Det ville hon.
Nu har hon fått Hugo Levin-priset 2019 för sin insats inom idrotten, för att hon som ordförande i Svenska skridskoförbundet arbetar hårt för att göra skridskosporterna tillgängliga. Heltidsjobb, träningar och så ordförande, hur gör du?
– Man får inte läcka tid. Vilan blir lika viktig som träningen. När jag kommer hem försöker jag släppa tankarna på allt och inte ägna natten åt problemlösning. Se till att vila mentalt.
Text: Hanna Nolin
Tre tips från Maurine Filip:
1 )Man blir aldrig för gammal, det går att börja i alla åldrar.
2) Vill man inte tacklas så finns det många sätt att ta del av gemenskapen, som att vara domare eller volontär.
3 ) Roller derby bygger självkänsla, du växer med sporten.
Fakta:
Maurine Filip bor i Nacka i Stockholm med sin sambo och jobbar som psykolog inom primärvården i Stockholm, driver eget som organisations- och idrottspsykologisk konsult, och är ordförande i Sveriges Skridskoförbund.