Fem frågor till Jaime Aleite, förhandlingschef på Psykologförbundet, om ökningen av specialisttjänsterna och varför lönerna inte hängt med.
Antalet specialisttjänster har fördubblats de senaste två åren, hur har det gått till?
-Tre faktorer tror vi har påverkat utvecklingen i positiv riktning. Den första är att vikten och kunskapen om psykologiskt behandlingsarbete har slagit rot. Den andra är att omvärlden och ärendena blivit allt mer komplexa och kräver en annan form av kompetens. Den tredje att psykologer har en mycket bra arbetsmarknad och arbetsgivarna är då tvungna att se över alla arbets- och anställningsvillkor.
Vad blir nästa mål, ytterligare fördubbling om två år?
-Vi har inte satt några kvantitativa mål men att komma till en nivå där specialisttjänsterna har blivit en norm och tillhör regeln snarare än undantaget kan vara ett mål gott nog.
Hur jobbar förbundet för att öka antalet specialisttjänster?
-Vi håller på att ta fram ett stödmaterial till våra föreningar och arbetsgivare. Med start under hösten är det sedan tanken att ombudsmännen tillsammans med psykologföreningarna i regionerna diskuterar formerna för hur man kan påverka sina respektive arbetsgivare till att inrätta specialisttjänster.
Som lägst ska lönen för en specialist vara ett 25-procentigt påslag på den 90-percentilen för en legitimerad psykolog, har ni uppnått detta?
-I nuläget ligger lönerna långt under den önskade nivån. Att inrätta specialisttjänster är en sak. Att inrätta dessa tjänster till vad vi anser är en skälig lönenivå, något annat. I flera fall har arbetsgivaren agerat utan att diskutera med fackliga representanter och/eller dikterar villkoren för psykologernas löner på ett sätt som vi ifrågasätter. Det är bland annat av den anledning som vår ambition är att de lokala föreningarna med stöd av ombudsmännen ska vara med från första början och föra en konstruktiv dialog med arbetsgivarna om vikten att införa specialisttjänster men också till attraktiva och konkurrenskraftiga löner.
Flera regioner har börjat skapa rätt så attraktiva nivåer men VGR, som är en dominerande aktör på området, drar ned statistiken. Det pågår dock en dialog även där.
Hur lyder ditt bästa argument att få arbetsgivarna att inse fördelarna med specialisttjänster?
-Kartlägg era utmaningar gällande psykologernas arbeten och behov. Vilka krav ställer omvärlden på psykologiskt behandlings- och utredningsarbete? Förändringar vad gäller tillgänglighet eller komplexiteten i ärenden? Patientsäkerhetsfrågor? Personalomsättning? En kartläggning kommer troligen att visa att inrättande av specialisttjänster kan lösa en del av bekymren som finns.
Fotnot:
Under våren genomförde Sveriges Psykologförbund en undersökning om specialisttjänster i landets regioner: den visar att antalet specialisttjänster har fördubblats sedan februari 2017. Samtidigt har antalet befattningar för PLA (Psykologiskt Ledningsansvar) sedan dess ökat från noll till nio (om man räknar in två i privat hälso- och sjukvård).
Här kan du läsa om Psykologförbundets mål för löner för specialister.