Ulf Lundell berättar i sin nya bok Vardagar 2 om hur han går till psykolog och därefter vill radera journalen, eftersom fler än psykologen har tillgång till anteckningarna.
Men att få en journal raderad är knepigt, enligt Ivo, inspektionen för vård och omsorg.
Ulf Lundell har gått i terapi vid flera tillfällen, berättar han i sin nya bok. Första gången efter en skilsmässa, då blev det 25 samtal.
”Det var bra”, konstaterar Ulf Lundell.
Men den senaste gången gick det sämre. Ulf Lundell tycker att han är ”skitdålig” i terapin och ”pladdersnackar åt alla håll”.
Han ger upp vid tredje mötet och ställer frågor om journalen, varpå han får veta att den skickats vidare till läkaren.
Ulf Lundell tycker det är oroande och ”lite STASI”, eftersom det handlar om en psykologkontakt via vårdcentralen. Han känner sig ”onödigt registrerad” och vill inte “ligga kvar i några journaler”.
Psykologtidningen kontaktar Nils Erik Solberg, förbundsjurist på Psykologförbundet, och undrar om det är tillåtet för en psykolog att skicka vidare journalen till en läkare.
-Jo, en läkare på samma vårdcentral kan mycket väl vara behörig att läsa även psykologens journalanteckningar. Förutsättningen är att läkaren har behov av det med hänsyn till sin vård av patienten, svarar Nils Erik Solberg och hänvisar till patientdatalagen.
Samtidigt betonar Nils Erik Solberg vikten av att patienten är införstådd med hur det fungerar.
-Om det kommer som en överraskning är det lätt att reagera, säger han.
Ulf Lundell har dock möjlighet att vända sig till Ivo, inspektionen för vård och omsorg, och begära att journalen förstörs. Men sannolikheten för avslag är hög.
-Vi får in ungefär 400 ansökningar per år om förstöring av journaler. Ungefär tio procent får sin ansökan beviljad, säger Kristina Bengtsson, utredare på Ivo.
Hon berättar att det krävs godtagbara och objektiva skäl för att journalen ska förstöras.
-Det kan ju vara farligt för patienten om denne återvänder till vården och uppgifter för tidigare vård saknas, säger hon.
Fotnot: Det finns även möjlighet att spärra information i patientjournal för att den inte ska kunna läsas av personal utanför den vårdenhet som spärren avser.