Psykologerna i primärvården blir allt fler och känner av medvinden.
Det blev tydligt när ett hundratal samlades i Lund.
–Men vi har en bra bit kvar, säger Sofia Eithun Rönning, ordförande för primärvårdspsykologernas nationella förening.
Socialstyrelsen slog nyligen fast sin målbild – alla vårdcentraler ska ha tillgång till psykolog. Förhoppningen är att antalet psykologer inom primärvården ska öka i snabb takt.
–Vi har inga säkra siffror, men jag tippar på att vi i dag är mellan 1 500 och 2 000, säger Sofia Eithun Rönning.
Den nationella föreningen för Primärvårdspsykologer bildades år 2023 och har fått samlat över 600 medlemmar.

Runt hundra av dessa samlades i Lund för en tvådagarskonferens. Sofia Eithun Rönning inledde med att berätta om föreningens framgångar.
–Socialstyrelsens målbild är vår förtjänst. Vi kommer att fortsätta påverka, förklarade hon.
Föreningen verkar även för att primärvården ska få större plats i grundutbildningen. En panel hade därför bjudits in för att diskutera hur det skulle gå till.
Erik Andersson, studierektor för psykologprogrammet på KI och paneldeltagare, gick rakt på sak:
–Dagens grundutbildning håller inte. Vi kan inte ens garantera att en student har passerat primärvården under utbildningen. Vi behöver tänka om, sa han och fick medhåll från andra i panelen.
Ann-Sophie Bagge, docent vid GU som debatterat frågan i Psykologtidningen, stämde in och betonade att rollspel under utbildningen inte kan ersätta den kliniska erfarenheten.
–Vi behöver vända blicken mot läkarprogrammen och se hur dessa är utformade.
Elinor Schad, psykolog och docent på Lunds universitet, tyckte att utveckling går åt fel håll, åtminstone på Lunds universitet, där det nyligen beslutats att psykologstudenterna under de första terminerna ska läsa tillsammans med studenter från fristående kurser.
–Vi borde vara stolta över vår nuvarande generalistutbildning. Den är klart bättre jämfört med andra länder, sa Elinor Schad.
Blickarna vändes därefter mot Kristina Taylor, ordförande för Psykologförbundet, med frågan om vad förbundet kan göra för att omforma psykologprogrammen. Hon menade att lärosätena äger den bollen.
–Vårt fokus är specialistutbildningen. Om regionerna tar över den, då kommer regionerna även se till att det finns tillräckligt med PTP-platser.
Elia Psouni, presenterad som den enda kvinnliga professorn i psykologi på Lunds universitet, flikade in att det finns fler bekymmer, som att psykologerna håller på att förlora sin identitet.
–Jag hör från ST-läkare att psykologer bara ägnar sig åt utredningar. Vi behöver förklara vad vi besitter som andra inte besitter, sa hon.
Vilka egenskaper en primärvårdspsykolog bör besitta avhandlades under ett annat seminarium.
–En primärvårdspsykolog är inte vilken psykolog som helst, utan behöver vara snabbtänkt, flexibel, och bekväm med att vara obekväm, berättade psykologen Nicola Silberleitner.

Hon är föreläsare och författare med fokus på primärvården, utöver sin anställning på en vårdcentral i Uppsala.
Flexibiliteten handlar inte bara om att snabbt förstå vad en patient behöver.
–En patient kan kräkas i ett handfat på grund av en panikattack, det är sådant som kan hända på en vårdcentral, berättade hon.
En primärvårdspsykolog behöver också vara vaksam på gränsen mot psykiatrin. Uppdraget går ut på att ta emot patienter med vanligt förekommande besvär och psykologen behöver då hålla sig inom ramen för allmänpsykologin.
–Jag har själv nuddat vid gränsen. Om vi börjar utföra psykiatrins uppdrag, kommer vi att misslyckas med vårt eget uppdrag.
Nicola Silberleitner efterlyste dessutom “omedelbar vård” inom primärvården. Patienter ska inte behöva vänta i veckor eller månader för att träffa en psykolog.
–Då kommer patienten att känna sig otrygg och vilja komma på återbesök, trots att det kanske räcker med ett besök.
Nästa träff för primärvårdspsykologerna blir om ungefär ett och ett halvt år, troligen i Uppsala. Sofia Eithun Rönning tippar på att de då blir dubbelt så många deltagare.
–Fram till dess kommer vi fortsätta argumentera för att regionerna får en piska för att anställa fler psykologer inom primärvården. Det räcker inte med en allmän målbild. Även morötter behöver införas, framför allt med ett ersättningssystem som gör det lönsamt för vårdcentraler att anställa psykologer, uppmanade Sofia Eithun Rönning.
Fakta:
Primärvårdspsykologernas förening grundades år 2023.
Medlemskap kostar 300 kronor per år.
Medlemmar får bland annat tillgång till lunchföreläsningar och nyhetsbrev samt blir inbjuden till den nationella konferensen, som äger rum var 18:e månad.
Antal medlemmar i dag: 634