Min dag: Tuva Bygdén psykolog på socialtjänsten i Karlskoga
En psykolog i socialtjänsten är ovanligt?
– Ja vi är inte många i Sverige. Jag är här för att de vill ha psykologisk kompetens på plats. Tidigare hade de handledning med en konsult, men psykisk ohälsa är vanligt bland brukarna, så de önskade någon att samråda med i vardagen.
Vad händer i dag?
– Möte med SiS-handläggarna, gruppsamråd om ett placerat barn och samtal med ett familjehem.
Dagens höjdpunkt?
– Lunchen på Café Solen. Det ligger i samma byggnad som vårt kontor och drivs av några som arbetstränar. Alla går dit. Vi äter och pratar inte jobb, men sedan har jag en stund att få tag i dem jag behöver. Vårt kontor är beläget en bit utanför centrum i Baggängen, i ett vanligt hyreshus med utsikt över en fotbollsplan.
Svårast i ditt arbete?
– En händelse som gör att alla vill hämta in mig, är sammanbrott i vården. Att familjehemmet är på väg att säga upp sig, eller att barnet har uttryckt att det inte vill bo kvar. Familjehemsvård är ett stort ingrepp i ett barns liv. Det görs för barnets bästa, så när det inte fungerar sätts starka processer i gång.
Vad gör du då?
– Vi psykologer är bra på att förstå psykologiska processer inom familjesystem och nätverk. Jag validerar och hjälper inblandade att se vad som händer för att de ska kunna backa och inte bara gå på första känslan. Jag vägleder handläggarna att bli mer medvetna om vad som sker, så de kan vara neutralare och inte helt i ärendet, men ändå ganska nära.
Fakta: Tuva Bygdén
Ålder: 34 år.
Arbetsplats: Socialtjänsten, individ- och familjeomsorgen, barn och unga i Karlskoga.
Känslan på väg till jobbet: Jag tänker inte
på jobbet utan bara »nu är jag i bilen«. Lyssnar på musik, i morse på »Purple rain« med Prince.