Hur pratar man med en person om hens psykotiska upplevelser? Inte konfrontera, inte heller gå med i, utan i stället validera känslorna som upplevelserna väcker, och tillsammans utforska dem. Det föreslår modellen »de tre c:na: confront, collude, collaborate«.Författarna Magdalena Lindborg och Elina Arn ger oss här en rejäl översiktsbok kring psykossjukdomar. De är båda legitimerade psykologer och jobbar med nydebuterad psykosvid Akademiska sjukhuset i Uppsala.
De vänder sig i de två första tredjedelarna till en bred läsekrets av vårdpersonal och anhöriga. Systematiskt går de igenom bedömning, utredning och bemötande. Detaljerat förklarar de hur man skiljer ut schizofreni från olika differentialtillstånd såsom schizoaffektivt syndrom, ptsd och bipolär sjukdom. De diskuterar de särskilda utmaningarna i att bygga allians medpatientgruppen, vårda en person med bristande sjukdomsinsikt, det tunga stigmat och sjukdomsbördan. Slutligen ligger fokus på kbt vid psykos. Men iden sista tredjedelen av boken utgår författarna ifrån att läsaren har en kbt-utbildning och är van vid att behandla patienter.
De skriver om vilka anpassningar av gängsetillvägagångssätt som är bra att göra med just psykospatienter vid flera olika behandlingsinterventioner såsom funktionell analys och beteendeaktivering, men också vidact och dbt. Hur kan till exempel terapeut och patient tillsammans reda ut skillnaden mellansocial ångest respektive psykotiska upplevelser av att någon läser ens tankar? Boken är rakt igenom fylld av levande patientbeskrivningar och fylliga exempeldialoger för att illustrera interventioner.
Den är fint strukturerad och rymmer en del tydliggörande grafik. Lindborg och Arn har också en bi författare, Björn Mikael Nilsson, som är överläkare i psykiatrivid samma sjukhus. Han har skrivit två kapitel om läkemedel och tvångsvård. De inleds meden kort men intressant medicin historia om fängelseliknande förvaring och lobotomier. När väl de antipsykotiska läkemedlen togs fram var Hibernal först ut. Vilket också blev startskottet för den stora avvecklingen av slutenvårdspsykiatrin–eftersom de möjliggjorde för det stora flertalet patienter att i stället ha kontakt i öppenvården. Förordet är skrivet av Anna Kåver. Med andra ord har det varit ett stort jobb för en (icke namngiven) redaktör att få ihop fyra olika personers skrivhantverk och dessutom rodda fackgranskning av alla kapitel. En redaktör som hade behövt mer tid, för i de olika kapitlen dyker en del upprepningar upp.
Celia Svedhem, psykolog och litteraturkritiker
PSYKOS — FÖRSTÅ, BEMÖTA OCH BEHANDLA
ELINA ARN, MAGDALENA LINDBORG, NATUR & KULTUR, 2023.