Den som lever med kronisk smärta, såsom fibromyalgi, huvudvärk eller IBS erbjuds i många fall KBT eller ACT i syfte att bättre kunna hantera sin sjukdom. Men med hjälp av emotional awarness and expression therapy (EAET) kan man i stället bota smärttillstånden. Det är i vart fallmålet med behandlingen, skriver Daniel Maroti här.
Maroti är legitimerad psykolog och doktorand vid Karolinska institutet. Detta är hans första bok, men den utkommer samtidigt som en självhjälpsbok i EAET som han skrivit tillsammans med kollegorna Rose-Marie Widlund, Josefine Ek och Robert Johansson. Till batteriet hör också en arbetsbok för patienten. I första hälften av Smärtans budskap presenteras en psykodynamisk syn på smärta. Grundstenen–som i modifierad form–finns kvar ändasedan Freud är att obearbetade känslor kan ge upphov till fysiska symtom.
Den tesen försöker Maroti verifiera med hjälp av resultat frånaktuell forskning. Han lyfter bland annat studier som visat att ju fler traumatiska händelser man upplevt i barndomen–desto större är risken att drabbas av en allvarlig sjukdom som vuxen, att traumatiska händelser i barndomen är tre gånger så vanliga hos patienter med fibromyalgi, samt att osäker anknytning hos barn vid 12 och 18 månaders ålder har statistiskt säkerställt samband med inflammatoriska sjukdomar trettio år senare.
Ett återkommande problem i texten är dock att Maroti drar för stora växlar på de studier han hänvisar till. Exempelvis skriver han att ökad självmedkänsla minskar kronisk smärta generellt–utifrån en studie specifikt kring ryggsmärta. I andra hälften presenteras den specifika behandlingsformen EAET närmare. I en egen forskningsstudie har Maroti visat att 70 procent av patienterna som administrerades EAET via internet upplevde en »kliniskt meningsfull skillnad i sina fysiska symtom« och att 25 procent av patienterna upplevde att deras fysiska symtomminskade med minst hälften Det är en kort bok med hög densitet.
Den är utgiven på det lilla förlaget Borell, vars huvudverksamhet inte är bok utgivningen utan psykologiskverksamhet. Något som tyvärr ger sig till känna i en eftersatt korrekturläsning. Till bokens styrkor hör det enkla raka språket och behandlingsuppläggets tydlighet. På så sätt bidrar Marotis bok till att avmystifiera psykodynamisk teori, samtidigt som den också åskådliggör hur även psykodynamisk korttidsbehandling, precis som KBT, går att förmedla via internet.
Celia Svedhem, psykolog och litteraturkritiker.
SMÄRTANS BUDSKAP – OM KÄNSLOFOKUSERAD TERAPI VID FUNKTIONELLA SOMATISKA SYNDROM.
DANIEL MAROTI,
BORELL FÖRLAG, 2022.